Podeli vest

Papa Franja je upozorio danas na opasnost od svođenja ljudskih odnosa na “puke algoritme” i pozvao zakonodavce da budu na oprezu zbog propagande i podela na društvenim medijima.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

papa
Foto: Pixabay

U govoru pred učesnicima Međunarodne katoličke zakonodavne mreže u Rimu, papa Franja je napomenuo kako društvene mreže mogu biti način da se pomogne ljudima da shvate da su deo nečeg većeg od njih samih, prenosi AP.

“Zaista, to je navedeni cilj mnogih platformi društvenih medija, a svakako se mnogo dobrog događa kroz ova sredstva komunikacije”, rekao je papa.

On je dodao da je ipak potrebna budnost, “jer se, nažalost, mnogi dehumanizujući trendovi, koji su rezultat tehnokratije, nalaze na ovim medijima”. Kao primer za to je naveo namerno širenje lažnih informacija o ljudima, lažne vesti i promovisanje mržnje i podela. Papa Franja je osudio ono što je nazvao “stranačkom propagandom i svođenjem ljudskih odnosa na puke algoritme”.

“Još jednu opasnost na društvenim mrežama predstavlja lažni osećaj pripadnosti, posebno među mladima, koji može dovesti do izolacije i usamljenosti”, rekao je papa.

Kao izlaz, on predlaže “kulturu autentičnog susreta, koja uključuje poziv na poštovanje i slušanje jedni drugih, uključujući i one s kojima se ne slažemo”, navodi AP.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: