Podeli vest

Parlament Albanije danas je izglasao rezoluciju kojom se od institucija te zemlje traži da se na međunarodnim instancama i u bilateralnim kontaktima “snažno angažuju” da bi se omogućila međunarodna istraga u vezi sa događajima od 24. septembra u mestu Banjska na severu Kosova i Metohije.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ STR

Od 106 prisutnih poslanika, njih 101 glasalo je za usvajanje rezolucije u kojoj se ti događaji nazivaju “terorističkim aktom”, prenosi Albanijan post.

Rezolucija sadrži tri tačke. U prvoj se pruža potpuna podrška rezoluciji skupštine privremenih prištinskih institucija, usvojenoj 28. septembra, kojom se osuđuje napad na tzv. kosovsku policiju u Banjskoj i navodi potreba međunarodne istrage Srbije i njene uloge u ovom napadu.

U drugoj tački rezolucije albanskog parlamenta traži se od ustavnih institucija u Tirani da se ”na svim međunarodnim instancama, kao i u bilateralnim kontaktima sa našim partnerima, snažno angažuju i preduzmu sve neophodne radnje da bi se omogućila međunarodna istraga u vezi sa terorističkim aktom na severu Kosova”.

U trećoj tački se vlada u Prištini “ohrabruje da radi rame uz rame i bezrezervno se pridruži svojim strateškim partnerima SAD i EU”, i to “u funkciji procesa postizanja konačnog sporazuma o normalizaciji odnosa” Beograda i Prištine i, kako se navodi, “konačnog priznanja” tzv. Kosova od strane Srbije.

Kako prenosi albanski portal, današnja sednica bila je u potpunosti posvećena događajima od 24. septembra.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: