Podeli vest

Specijalni tim MUP-a Srbije pod vođstvom Davora Vidovića uspeo je, uz pomoć psa Zigija, da locira i spasi devojku u Turskoj. Zigi je sada ukazao da ispod još jedne ruševine ima preživelih

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

spasilački tim mup turska
FOTO TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE/

Vatrogasac Zigi je još jednom pokazao zašto ga smatramo ravnopravnim članom Specijalističkog tima za spasavanje iz ruševina Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova.

Zigi je nanjušio živu osobu i time potvrdio sumnje da se ispod ruševina nalazi osoba koja daje znake života. Trenutno lokalne službe za spasavanje rade na izvlačenju lica, objavio je MUP Srbije na Instagram profilu.

Službeni pas Ministarstva unutrašnjih poslova Sektora za vanredne situacije, “vatrogasac Zigi”, upućen je kao ravnopravni član Specijalističkog tima za spasavanje iz ruševina u misiju pomoći ugroženima u Turskoj.

Zigi, star 9 godina, je belgijski ovčar i obučen i osposobljen za pretragu i spasavanje živih ljudi iz ruševina i na otvorenom prostoru.
Prošao je osnovnu obuku iz poslušnosti, kao i osnovnu obuku za spasavanje i pretragu lica.

Učestvovao je u više akcija spasavanja i na više međunarodnih vežbi u Sloveniji i Srbiji. Brigu o Zigiju i vodič ovog sužbenog psa je Mili Radojević, vatrogasac-spasilac i pripadnik Specijalističkog tima za spasavanje iz ruševina, koji je za svoje podvige dobio i odlikovanje, plaketu za izuzetnu hrabrost 2018. godine.

Davor Vidović, koji je vođa spasilačkog tima MUP-a, Sektora za vanredne situacije, istakao je ranije za Tanjug da da je prvi utisak srpskog tima kada su stigli u zemljotresom pogođeno područje bio – “sravnjena zemlja”. On je potvrdio da je za spasavanje devojke ispod ruševina koju je izvukao srpski tim upravo bio Zigi koju svoju operaciju nastavlja i danas.

Nakon ove akcije spasilački tim Srbije dobio je aplauz prisutnih, a nadamo se da nije jedini iako vremena ponestaje.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

preminuo

PREMINUO MUZIČAR TONI MONTANO

Velibor Miljković, poznatiji kao Toni Montano, preminuo je danas u 62. godini u Beogradu, potvrđeno je Tanjuga iz okruženja poznatog…