Podeli vest

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je danas da su deca u uličnoj situaciji najranjivija grupa izložena opasnostima i rizicima koji ozbiljno ugrožavaju njihov fizički, emocionalni i mentalni razvoj.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ, arhiva

On je, povodom 12. aprila, Međunarodnog dana dece koja žive i rade na ulici, rekao da su ta deca često žrtve zlostavljanja, radne i seksualne eksploatacije, i da su najizloženija riziku od trgovine ljudima.

Kako je rekao ta deca su često prepuštena sama sebi, a za državu su pravno nevidljiva.

Dodao je da se naše društvo i dalje suočava sa ozbiljnim problemom dece kojima je ulica postala dom, kao i da život i rad na ulici imaju dalekosežne negativne posledice po razvoj i zdravlje dece, i bez adekvatne, blagovremene i celovite podrške i rešenja, ta deca ostaju zanemarena i bez perspektive za bolju budućnost.

Prema njegovim rečima njihovi životi i dobrobit su odgovornost celog društva, i istovremeno pozvao nadležne organe da ulože dodatne napore u zaštitu tih mladih ljudi.

“Mora se obezbediti pristup osnovnim životnim potrebama, zaštita od svih vrsta eksploatacija i zlostavljanja, kao i bezbedno okruženje za zdravo odrastanje”, rekao je Zoran Pašalić.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: