Podeli vest

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor izjavio je da je tokom razgovora sa predsednikom Aleksandrom Vučićem potvrđen njihov dosadašnji načelni dogovor o saradnji.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

pastor
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

“Dešavanja su se ubrzala i to je bio neposredni povod da zatražim susret, pošto imamo još nezavršenih poslova što se tiče vlade. Između nas još od pre izbora postoji načelni dogovor da ćemo nastaviti zajednički rad. Do sada nije došao red na razradu i utvrđivanje detalja, jer nije bilo aktuelno kao sada. To smo juče regulisali, odneo sam predlog koalicionog dogovora koji smo pripremili ranije, kako bi bili spremni kada za to dođe trenutak”, rekao je Pastor za RTV Panon, povodom jučerašnjeg razgovora sa Vučićem.

Takođe, izrazio je očekivanje da bi nova vlada mogla biti formirana tokom naredne nedelje, navodeći da ona, sa 25 članova i nije značajnije veća od prethodnih, uz podsećanje da je poslednja vlada imala 24 člana, a 21 ministarstvo.

Što se tiče pozicije najveće stranke mađarske zajednice u Srbiji, Pastor je naglasio da i dalje žele da u izvršnoj vlasti učestvuju na nivou državnih sekretara.

“Nismo tražili ministarstvo, da jesmo, verovatno bismo ga i dobili, ali naše strateško opredeljenje i dalje je da sa nivoa državnih sekretara možemo da rešavamo stvari i da je racionalnije imati više državnih sekretara, nego jednog ministra”, rekao je Pastor.

Istakao je da će SVM u novoj vladi imati osam državnih sekretara.

“Formira se novo ministarstvo za investicije, za velike investicije koje će se baviti krupnim infrastrukturnim razvojnim projektima. Dobar deo tih projekata realizuje se na ovom prostoru, zbog toga smatramo da bi dobro bilo da tu imamo državnog sekretara”, precizirao je Pastor.

Kada je reč o pitanju migracija, Pastor je rekao da se može očekivati da na južnoj granici Srbije, prema Severnoj Makedoniji bude podignuta ograda, jer samo kombinacija fizičke prepreke i ljudstva može da spreči ulazak migranata kroz južnu granicu zemlje, navodi se u saopštenju.

Prema njegovim rečima, trenutno na našem prostoru ima između 6.000 i 8.000 migranata.

“Vode se razgovori, i juče su održani, koji imaju za cilj fizičko zatvaranje granice, neku vrstu ograde, istu ili sličnu kakva postoji na mađarsko-srpskoj granici. Tako da Mađarska i Srbija, odnosno Austrija obezbede takvu fizičku snagu, broj ljudstva koji će moći da odbrani ovo zatvaranje granice”, rekao je Pastor.

To bi, kaže, trebalo da dovede do toga da migranti ne mogu da prelaze u ovako nepreglednom broju.

“U tome vidim rešenje, i ohrabrujuća okolnost je da se, kako se čini, promenio stav evropske politike u pogledu migracija, ili se bar menja. Nadamo se da bi uskoro moglo da se kaže da ako i nisu potpuno zaustavljene migracije, ali da su bar potisnute, i to je naš interes”, rekao je Pastor.

On je dodao da je sa Vučićem razgovarao i o potrebi da se prilikom narednog rebalansa budžeta obezbedi još četiri miliona evra za završetak radova na subotičkom “Akvaparku“.

Takođe, informisao je predsednika i o razgovorima sa jednim mađarskim investitorom koji bi želeo da gradi hotel na obali Palića, a prema dosadašnjem toku razgovora moguće je da će ugovor biti potpisan do kraja godine.

Pastor je predsednika pozvao da dođe da obiđe “Akvapark” na Paliću, Vojvođansku rvačku akademiju u Kanjiži, kao i fudbalsku akademiju u Bačkoj Topoli.

Kada je reč o popisu stanovništva, Pastor je rekao da se on dobro odvija, a po pitanju izbora za manjinske nacionalne savete, na kojima je za sada lista SVM jedina lista, pozvao je sunarodnike da na te izbore izađu u što većem broju.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ