Podeli vest

SVM će biti deo parlamenarne većine, a kakva će ona biti u potpunosti, ne znam, jer su konsultacije u toku. Naše učešće je sigurno, rekao je Pastor.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

pastor
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor izjavio je danas da će SVM biti deo parlamentarne većine, da će u Vladi Srbije ponovo imati državne sekretare, a da očekuju i da imaju mesto potpredsednika parlamenta.

“SVM će biti deo parlamenarne većine, a kakva će ona biti u potpunosti, ne znam, jer su konsultacije u toku. Naše učešće je sigurno”, rekao je Pastor novinarima nakon razgovora sa Vučićem, koji je trajao oko sat vremena.

On je rekao da je u razgovoru bilo malo pitanja vezanih za operativne predstojeće korake.

“Površno i kratko smo razogarali o budućoj vladi, u kojoj zelimo da preuzmemo deo odgovornosti kao što smo činili i ranije – sa ucešćem u radu ministarstava sa državnim sekretarima”, kazao je Pastor.

On je izrazio očekivanje da se razgovori nastave po konstituisanju skupštne, o detaljima u vezi sa vladom.

“Očekujem da definišemo koalicioni sporazum koji ćemo potpisati, a koji je i do sada bio vrsta putokoza o političkom delovanju, zakonodavnoj delatnosti i obavljanju različitih dužnosti”, rekao je on.

Pastor je dodao da su više razgovrali o krupnim i značajnim političkim temama.

“Delimo zabrinutost za dešavanja u okruženju, razgovarali smo o važnosti suvereniteta i njegovog očuvanja. Bodrio sam predsednika i obećao mu našu punu podršku da se suverenitet sačuva, da se ne podlegne nikakvom pritisku, jer ako se izgubi suverenitet, kao najveći dragulj političkog blaga, možda ništa ne ostane”, rekao je Pastor.

Konstatovao je da je mnogo primera u prošlosti da nije lako izdržati prirtiske, ali da se mora voditi računa o interesu sopstvene države i građana.

Preneo je da je sa Vučićem razgovarao i o migrantskoj krizi, posebno pored granice, dodajući da se raduje što je policija preduzimala mnogo energičnije mere nego uobičajeno, te da se nada da to nije seznoskog karatkera, već sistemskog.

Na pitanje da li su raspoloženi da preuzmu neko ministarstvo, Pastor je odgovorio da bi bilo neodgovorno da se nude da vode ministarstvo, ali ne zato što nemaju ljude koji bi bili spremni, obrazovani ili odani, već zato što nemaju tu vrstu društvene i socijalne prisutnosti u ambijentu u kojem se posao mora raditi.

“Mi smo manjinska stranka sa sedištem u Subotici, malo ljudi znamo u Beogradu. Za obavljene poslova nemamo tu sposobnost, ali ćemo je lagano graditi”, naveo je Pastor.

Na pitanje da prokomentariše pojedine navode da je Elvira Kovač kadidat za predsednika parlamenta, rekao je da su na kosnultacijama ponovili da SVM želi da nastavi saradnju i partnerski odnos, učesće u radu skupštine i vlade, kao i do sada, što je prihvaćeno, a što praktično znači da neće biti predsednica, ali se nada da će biti jedan od potpredsednika.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: