Podeli vest

Izjava verskog vođe usledila je nekoliko dana nakon što je predsednik Rusije Vladimir Putin naredio mobilizaciju, prvu od Drugog svetskog rata, prenosi Rojters.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Putin I patrijarh Kirilov
Foto: Shutterstock

Poglavar Ruske pravoslavne crkve Patrijarh Kiril rekao je da će ruski vojnici koji poginu u borbama protiv Ukrajine biti “očišćeni od svih grehova”.

Izjava verskog vođe usledila je nekoliko dana nakon što je predsednik Rusije Vladimir Putin naredio mobilizaciju, prvu od Drugog svetskog rata, prenosi Rojters.

Kiril je ranije kritikovao one koji se protive ratu i pozvao Ruse da se ujedine oko Kremlja.

Britanska agencija ocenjuje da je Kiril jedan od ključnih Putinovih saveznika i pobornik rata u Ukrajini.

„Mnogi umiru na poljima međusobne borbe“, rekao je Kiril (75) u svom prvom nedeljnom obraćanju od Putinovog potpisivanja ukaza o delimičnoj mobilizaciji.

Patrijarh je dodao da se Crkva moli da se borbe što pre završe, kako bi “što manje braće poginulo u ovom bratoubilačkom sukobu”.

Rusiki zvaničnici su poručili da će delimična mobilizacija obuhvatiti oko 300.000 dodatnih vojnika i da će pozvati rezerviste koji imaju vojno iskustvo.

Kirilova podrška ratu u Ukrajini produbila je jaz između Ruske pravoslavne crkve i hrišćanskih crkava širom sveta, navodi Rojters.

Poglavar Katoličke crkve Papa Franja jedan je od glasnih protivnika rata i do sada je u više navrata kritikovao Kirilov stav.

Papa je u govoru ranije ovog meseca izjavio da Bog ne podržava rat, podseća britanska agencija.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI: