Podeli vest

Patrijarh srpski Porfirije služiće danas liturgiju u Sabornom hramu Svetog Save na Menhetnu, u Njujorku.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Patrijarh je poslednji put bio u Njujorku pre godinu dana, kada je u okviru posete SAD, 5. februara služio liturgiju u crkvi Svetog Save na Menhetnu.
Bila je to prva liturgija u tom hramu nakon velikog požara koji je zahvatio tu srpsku svetinju na Vaskrs 2016. godine.
Do tada su liturgije služene u grčkoj crkvi.


Patrijarh od 16. februara boravi u poseti Njujorku, a danas će održati više sastanaka posvećenih nastavku obnove Saborne crkve i parohijskog doma u Njujorku.
Patrijarh Porfirije predsedavaće sednicom njujorške Crkveno-školske opštine.


Na osnovu odluka nadležnih crkvenih organa iz decembra 2021. godine, Crkveno-školska njujorška opština i parohija privremeno su, u cilju prevazilaženja nastalih problema, poverene na duhovno staranje i upravljanje patrijarhu Porfiriju.


SPC u SAD ima 136 crkava i manastira, a crkva Svetog Save na Menhetnu, u neposrednoj blizini čuvenih zgrada Flatiron i Empajer stejt bildinga, spada u najlepše njujorške bogomolje i od istorijskog je značaja za Njujork.


Srpska svetinja u srcu Menhetna otkupljena je trudom Svetog episkopa Nikolaja i tadašnjeg episkopa američko-kanadskog Dionisija 1943. godine od Episkopalne crkve, od kada je duhovno sabiralište i utočište hiljadama izbeglica i emigrantata koji su posle Drugog svetskog rata stigli u Njujork.


U pratnji patrijarha u Njujork su doputovali i protojerej-stavrofor profesor Pravnog fakulteta u Kragujevcu Velibor Džomić, protođakon profesor Bogoslovskog fakulteta u Beogradu Dragan Radić i podđakon Dejan Nakić.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: