Podeli vest

Patrijarh je u vaskršnjoj poslanici pozvao na molitvu Vaskrslom Gospodu da se što pre i bezuslovno uspostavi mir

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

patrijarh
Foto: Shutterstock

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije, poručio je danas u vaskršnjoj poslanici da smo sazdani kao jedan i jedinstven ljudski rod i pozvani da budemo jedno, a da je svaki rat poraz ljudskog dostojanstva i poraz i sramota svakog čoveka kao ikone Božje.

Patrijarh Porfirije naglasio je da se na mnogim mestima u svetu vode bespoštedni ratovi i da najviše stradanja podnosi običan čovek i pozvao je na molitvu Vaskrslom Gospodu da se što pre i bezuslovno uspostavi mir, prestane stradanje i da se svi izbegli vrate u svoje domove.

“Carstvo Hristovo, dakle, nije od ovoga sveta i to je blagovest spasenja. Carstvo Hristovo nije od ovoga sveta i tom snagom ustajemo za život večni. Carstvo Hristovo nije od ovoga sveta i zato bez razlike činimo svakome od „ovih najmanjih“ u njihovoj potrebi. Carstvo Hristovo nije od ovoga sveta i zato zagrlimo drugoga kao Gospoda samog, jer ćemo samo tako biti prihvaćeni kao Njegovi”, stoji u poslanici SPC.

Poručuje se da budemo okrenuti ljubavi i svesni da nas iskonski metodi obmane strastima i strahovima u zloupotrebi masovnih medija mogu lako učiniti ljudima porobljene svesti i prigušene savesti, tuđinima svom nebeskom naznačenju.

“Čuvajmo se prividne sigurnosti globalnog mravinjaka koji nas želi učiniti bezličnim pritvorenicima samodovoljnosti. Vreme provoditi u ubeđenju da se virtuelnim svetom nezdravog umišljanja i konzumacijom materijalnih dobara može zadobiti istinsko blagostanje, znači biti osuđen na život bez dostojanstva i slobode”, navodi patrijarh.

Ističe da u svetu koji odbija da bude “zakvašen svetlošću božanske ljubavi, trudovi i žrtve nisu shvaćene na način Hristove Golgote, poput krsta za kojim će po blagovoljenju Božijem doći vaskrseje, nego kao strašne prepreke ličnom miru i sigurnosti”.

“Neka nas od toga sačuva duboka vernost krsno-vaskrsnoj sudbini našeg svetosavskog, srpskog naroda, i neka nas ka večnom smislu vodi naše novozavetno, kosovsko opredeljenje. Zemaljsko je za malena carstvo, a nebesko uvek i doveka”, poručio je patrijarh.

Navodi da su besmrtna dela samožrtvene ljubavi prema Bogu i otadžbini pokazali u proteklim mesecima mnogi naši lekari, zdravstveni radnici i brojni drugi ljudi koji su se našli na teškim i odgovornim dužnostima.

Patrijarh je kazao da u vaskršnjoj radosti sa osobitom pastirskom brigom i odgovornošću Crkva upućuje očinske pozdrave i molitve gde god da žive pravoslavni Srbi, posebno oni na Kosovu i Metohiji, našoj duhovnoj i nacionalnoj kolevci, poručujući im da zna njihova iskušenja i borbe, ali da će njihova Majka Crkva uvek biti uz njih kao i do sada.

“Neka svaki pravoslavni dom bude obasjan svetlošću Vaskrsloga Hrista i osenjen snagom radosne pesme: „Hristos vaskrse iz mrtvih, smrću smrt uništi, i svima koji su u grobovima život darova!“ Srećan vam i Bogom blagosloven ovaj dan u koji smo se rodili za život večni”, poručuju patrijarh i arhijereji SPC.


bilten logo
RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI: