Podeli vest

Partrijarh SPC Porfirije poručio je danas u Gračanici da na Kosovu i Metohiji ima mesta za sve ljude i njihove svetinje.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

porfirije s
Foto: Shutterstock


Hiljade pravoslavnih Srba iz svih krajeva Kosova i Metohije, sa severa i juga, iz enklava i getoa, ispunilo je jutros na Vidovdan portu manastira Gračanice da sa ljubavlju dočekaju partrijarha srpskog Porfirija i arhijereje SPC i zajedno proslave Svetog velikomučenika kneza Lazara i sve vitezove sa njim postradale za krst časni i slobodu zlatnu

Patrijarh Porfirije je načalstvovao svetom liturgijom u porti drevne svetinje uz sasluženje arhijereja: crnogorsko-primorskog Joanikija, mileševskog Atanasija, raško-prizrenskog Teodosija, slavonskog Jovana, marčanskog Save, novobrdskog Ilariona, jegarskog Nektarija i topličkog Petra, saopštila je SPC.

“Braćo i sestre, Kosovo i Metohija je naš dom i naše nebo, jer u kosovsko-metohijskoj zemlji nebo je osnov i temelj. Mi znamo da tamo gde je nebo ima mesta za sve i znamo da će, ukoliko verom i molitvom osmišljavamo svoj život, Bog učiniti da se pokaže da su svi ljudi potrebni jedni drugima bez obzira kako se Bogu mole i bez obzira kom narodu pripadaju, jer svi smo stvoreni po slici i prilici Božjoj”, rekao je Porfirije.

Kaže da su svi pozvani da dođu u poznanje istine Božje

“To je, braćo i sestre, naše vidovdansko nasleđe! Vidite kakav je danas dan! Vidite kakav je dan Gospod ustrojio! Radostan dan, Vidovdan, dan kada slavimo Svetog kneza Lazara i mučenike kosovske”, rekao je Porfirije.

Dodao je da danas naša braća muslimani imaju Kurban-bajram.

“Moleći se za sve ljude sveta živome Gospodu našem i kosovskim mučenicima, neka Gospod svim ljudima da radost i mir. Čestitajmo sa ovog mesta Kurban-bajram i svoj braći muslimanima na ovoj kosovsko-metohijskoj zemlji! Neka i oni verom u Boga izmole mir u svojoj duši. Onda kada mi imamo mir u svojoj duši i kada oni imaju mir u svojoj duši, razumećemo da je Kosovo i Metohija sveta zemlja baš kao što je i Jerusalim sveta zemlja”, naveo je patrijarh.

Poručio je da u na KiM ima mesta za sve ljude i njihove svetinje bez obzira kako i na koji način se Bogu mole.

“Kosovo i Metohija je sveta zemlja u kojoj ima mesta za sve, za svaku vrstu molitve koja se uznosi Bogu, a kada je molitva iskrena blagoslov i blagodat Božja će se spustiti na zemlju i sve ljude na njoj”, rekao je patrijarh Porfirije.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: