Podeli vest

U svim beogradskim pravoslavnim crkvama sinoć je, nakon večernjeg bogosluženja, služen pomen stradalima u pucnjavi u OŠ “Vladislav Ribnikar”.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

porfirije
FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

U hramu Svetog Save patrijarh srpski Porfirije nakon večernje molitve služio je pomen za stradale na kome je pozvao sve građane da se pomole za nevino postradale osnovce i njihovog školskog čuvara Dragana i dodao da svako ima krivicu u sebi i da je roditeljima najteže da nađu utehu.

Molitvi je prisustvovao veliki broj građana, dece, učenika škole u kojoj se tragedija desila, kao i ministar prosvete branko Ružić.

“Ako ne budemo bolji, ako ne budemo bolje slušali reči Božije, ako reč Božija ne bude naš život i zbog nje ne postanemo bolji, onda će nam sve loše reči postati bumerang”, poručio je patrijarh.

“Važno da je svako postane bolji i svako pogleda u sebe, da svako potraži u sebi u prvom stepenu, da potraži krivicu i to je početak i ako to činimo, ako tako postavim svoj život, onda ima pravo da uputim primedbe onima koji su beznadežni i ispunjeni brigom” i dodao da su ovo verovatno reči koje nije trebao da izgovori danas i ovo su reči koje su suvišne. On je rekao da oni koji su trebali da budu naša budućnost i uteha odjednom su izgubili život.

“Postradali su pred našim očima, u našem komšiluku, pred našim očima, sa našom decom i od naše dece i naravno da je užasna bol ranilo dušu svakog od nas, jer se radi o našoj deci, jer se radi o o događaju koji ne može da pojmi i smesti u sebe nijedna ljudska misao i nema nijedne logike koja pojmi šta se to zbilo, neću reći šta se to zbiva”, poričio je srpski patrijarh. Poručio je da treba da se pomolimo za spas dece koja su nastradala i da se pomolimo za sebe da nam se otvori Božiji put i da razumemo njegovu reč, kao i da razumemo šta treba da bude uzrok i cilj naših života da znamo smernice i onda opet bićemo u iskušenju, ali da “moramo da budemo u veri Hristovoj”.

“Roditeljima koji su izgubili svoju decu, za njih molim da Gospod da utehu, a i da doda veru jer verujem i siguran sam ne znam kad i će videti sve drugačije, jer ovo je nedoknadivi gubitak i znam da je praznina koja se ne može nadomesttiti i da su oni u Carstvo Božije u koje ćemo svi otići i da je ono sasvim drugacije od ovoga i siguran sam da i vaša deca tuguju zbog vaše tuge, ali i gledaju vas i da se mole za vas i sve nas i da budemo bolji i da budemo odgovoraniji i svako na svome mestu”.

Istakao je da je važno da se pomolimo svi i za ranjene da se što pre oporave. Dodao je da je više poglavara crkava uputilo saučešće i molitvu za nastradale.

Rekao je da mnogi u svom životu imaju probleme, da neke reše, neke ne reše, ima mnogo treškoća, nepoznanica, nedomumica.

“Nešto je moglo i da se ne desi u našem životu, a nešto neobjasnivo se i dešava, ono što ne možemo da izbegnemo, a sa nečim moramo da se suočimo, a to je smrt i ona je jedini nerešivi ljudski problem”, dodao je on.

U pucnjavi koja se dogodila u sredu ujutru u OŠ “Vladislav Ribnikar dečak sedmog razreda te škole u pucnjavi je usmrtio osmoro učenika i radnika obezbeđenja, a ranio sedmoro.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: