Podeli vest

Patrijarh Porfirije uputio je danas svim poglavarima pravoslavnih crkava, papi Franji, nadbiskupu kenterberijskom Justinu Velbliju, predsedniku Biskupske konferencije EU Rajnhardu Marksu, generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu i brojnim organizacijama, da se zauzmu da mitropolit višgorodski i černobiljski Pavle, iguman Kijevo-pečerske lavre, bude pušten na slobodu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

patrijarh
Foto: Shutterstock

U pismu poglavara SPC, pored ostalog, stoji da je u vremenima velikih, teških i opasnih istorijskih promena, kakvo je očigledno i današnje, obaveza svakog pravdoljubovog čoveka da, bez obzira na to koje je vere, nacije, kog ideološkog ili političkog opredeljenja, ukaže na nepravde koje se čine prema pojedincima i njihovim elementarnim ljudskim pravima, navodi se na sajtu SPC.

“Takav primer je danas svakako njegovo visokokpreosveštenstvo mitropolit višgorodski i černobilski gospodin Pavle, koga je ukrajinski sud smestio u zatvor. Ličnostima i ustanovama koje poznaju stanje u svetu svakako je jasno da odnosna sudska odluka ne može biti i nije zasnovana na bilo kom zakonu koji važi u iole pravno uređenim državama”, naveo je Porfirije.

On je dodao da je ta odluka, sa jedne strane, “plod teške atmosfere u Ukrajini koja gori u ratnom požaru”, a sa druge plod namere aktuelnih vlasti da osvoje Kijevo-pečersku lavru, jednu od najznačajnijih svetinja pravoslavnog sveta u celini.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: