Podeli vest

Patrijarh srpski Porfirije poručio je da Beogradu nije potreban Evroprajd i pozvao nadležne u da iz udžbenika izbace lekcije o rodnoj ideologiji

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

moleban
FOTO TANJUG/ RADE PRELIC

Patrijarh srpski Porfirije poručio je da Beogradu nije potreban Evroprajd, niti nametanje novih vrednosnih sistema i paradigmi iz inostranstva, i pozvao nadležne u državi da iz udžbenika za osnovnu i srednju školu izbace lekcije o rodnoj ideologiji.

Porfirije je, nakon molebana ispred Hrama Svetog Save, rekao da crkva ne podržava nikakvo nasilje i progon LGBT populacije, a naročito ukoliko se to čini u ime crkve.

“Mi nikome ne namećemo ono što je naš način života, ali isto tako ne želimo da nam bilo ko, sa bilo koje strane, dolazi i nameće svoj pogled na svet i način zivota”, poručio je Porfirije.

Naglasio je da crkva ne vodi nikakav “krstaški rat protiv LGBT populacije”.

“Mi smo žrtve. Siluju nam pamet, siluju nam dušu, hteli bi, ali neće moći da nam nametnu svoja pravila”, rekao je patrijarh.

Ukazao je da smo suočeni sa najezdom novih sistema vrednosti, koji se nameću nasilno i agresivno “mekom moći ispod radara”.

Patrijarh je objasnio da je cilj današnjeg molebana da ujedini u molitvi i miru sve građane našeg naroda, kako bi sledili promisao Božiju i bili ono što jesu, ono što su im bili preci i ono što će im biti i deca.

Takođe, poručio je da narod treba da bude jedinstven i odan tradicionalnim vrednostima u kojima su brak i porodica svetinja, te da na takvim temeljimima gradi svoj privatni, porodični, društveni i kulturni život.

“Na tom sistemu vrednosti formiran je naš javni moral. Tim sistemom vrednosti gradimo odnose među sobom, ali i sa drugima i drugačijima. Jednom rečju, gradimo i negujemo ono što jesmo, gajimo i negujemo svoj identitet. To je pravoslavni i hrišćanski identitet i jevanđeljski sistem vrednosti”, naglasio je patrijarh Porfirije.

Podsetio je da je u subotu služio liturgiju u Jasenovcu, juče u Lici u Medaku gde su nevini Srbi postradali 1993, nedavno posetio i Sent Andreju, Herceg Novi, obisao mnoge eparhije od Kosova, preko Republike Srpske i služio liturgije širom Srbije, i zaključio da srpski narod nezavisno od državnih i političkih granica sve povezuje jedna ista vera i crkva, kao i isti sistem vrednosti.

Rekao je da Hristova reč vernicima treba da bude model šta je prirodno, a šta neprirodno ili protivprirodno

“Necemo da nam bilo ko kaze sta mi treba da budemo i da nam govori šta je dobro, a šta nije, šta je crno, a šta belo, šta je prirodno i neprirodno, ili kako Sveti Maksim kaze, protivprirodno”, zaključio je Porfirije.

Istakao je da je Bog stvorio dva pola – muški i ženski, kako piše na početku Svetog pisma, da je stvorio brak i porodicu, i da se na tome temelji čitav ljudski poredak i civilizacija kakvu poznajemo.

“Sama reč porodica je jasna, ona nam kazuje da muško i žensko, pokrenuti ljubavlju u želji da budu jedno, stupaju u zajednicu da bi imali porodicu i decu. Porodica je jedan od plodova braka između muškog i ženskog”, naveo je on

Osvrnuo se i na brakove u koijma supružnici nemaju decu i kazao da takve zajednice ne gube smisao, jer su dvoje u braku jedno i vezuje ih ljubav koja je osnova božije promisli.

Porfirije je upozorio da se narodu nameću nova pravila, paradigme i ideologije sa težnjom da sva dosadašnja moralna načela i vrednosti, po kojima se živelo, postanu relativna, upitna, krhka i fluidna.

“Epilog nije samo da izgubimo ideju šta je muško i žensko, šta je brak, nego nas vode ka tome da na kraju nove ideologije u posthumanističkom društvu nećemo moći u društvu da kazemo šta je čovek”, ocenio je patrijarh.

On je naglasio da među LGBT zajednicom postoje i ljudi koji dostojanstveno nose svoj krst i bore se sa svojim iskušenjima, ali ne paradiraju, i dodao da se crkva i narod žestoko protive egzibicionističkom ponašanju i nametanju stavova pojedinih pripadnika tog dela populacije.

Poglavar SPC je rekao i da je nedavno primetio da su, “ispod žita daleko od oka javnosti”, u udzebenike za srednju i osnovnu školu ubačene lekcije koje propagiraju rodnu ideologiju.

“Trazimo od nadleznih organa da se iz upotrebe povuku svi udzbenici, priručnici i pomoćna nastavna sredstva u osnovnim i srednjim školama, predškolskim ustanovama i vrtićima gde postoje takve lekcije”, poručio je on.

Patrijarh je najavio da će se u hramovima svakoga dana držati molebani za brak i poroducu, i da će se crkva i vernici okupljati, kao danas, koliko bude potrebno.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: