Podeli vest

Patrijarh srpski Porfirije pozvao je danas sve na Spasovdansku litiju u četvrtak u Beogradu i saopštio da Crkva svaku vrstu nasilja smatra najvećim grehom, nikog ne odbacuje i za sve se moli, bez obzira kako se ko prema Crkvi i njenim vernicima odnosi.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

patrijarh
Foto: Shutterstock

“Pozivamo sve na Litiju u četvrtak uveče. Svi zajedno, hodajući sa Svetim Nikolajem Srpskim, molićemo se Spasitelju radi osvećenja ulica i trgova, radi isceljenja duša i tela, za mir u nama i među nama, za našu postradalu decu i za svu decu. Bog mira i ljubavi neka daruje mir svim našim ljudima”, naveo je patrijarh u video poruci. Poglavar Srpske pravoslavne crkve je takođe rekao da su “ovih dana, dok čitav narod boluje zbog najstrašnije nesreće, neki ljudi izrekli brutalne neistine i klevete na račun Crkve, Patrijarha i episkopa”.

“Mi se oslanjamo na Hrista, stoga – kada kleveću nas lično, nemamo nikakvog razloga da se branimo ili da odgovaramo na laži i klevete. Međutim, kada državni funkcioner kaže da Crkva, koja je kroz svu istoriju našem narodu bila uteha i nosilac smisla, doprinosi nasilju nad ženama i da ne sme da ima stav o pitanjima od životnog interesa i duhovnog zdravlja naroda, kao pastiri Crkve obavezni smo da damo pojašnjenje i da ukažemo na manipulaciju i zamenu teza”, napomenuo je patrijarh.

On je rekao da je Crkvi “zanimljiv fenomen da je kritika upućena jednoj konkretnoj osobi izazvala određene medije i pojedince da po prvi put brane konkretnog državnog funkcionera” i da s “to nikada do sada nije desilo, da oni koji se uvek i po pravilu međusobno optužuju i napadaju, sada jedni druge brane”.

“Ako su svojim insinuacijama i zamenama teza uspeli ikoga da zbune, svi treba da znaju da Crkva, počevši od Presvete Bogorodice, svaku ženu – majku, sestru, kćerku, koleginicu na poslu, komšinicu, slučajnu prolaznicu, vidi kao najuzvišeniji i najsvetiji Božji dar ljudskom rodu”, kazao je poglavar SPC.

On je istakao da “Crkva svaku vrstu nasilja smatra najvećim grehom, nikog ne odbacuje, za sve se moli, bez obzira kako se ko prema Crkvi i njenim vernicima odnosi, imajući na umu reči Svetog Vukašina Jasenovačkog: „Samo ti, dijete, radi svoj posao“, jer dobro zna da će nas Bog pitati samo šta mi činimo drugima, a ne šta oni čine nama”.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: