Podeli vest

Od 70 visećih mostova, koliko ih prema podacima Ministarstva građevinarstva ima u Srbiji, 13 je u dobrom stanju, 43 su za sanaciju, a 14 mostova je za rušenje, rečeno je danas na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen izveštaj Državne revizorske institucije (DRI) o reviziji svrsishodnosti poslovanja “Upravljanje visećim mostovima u Srbiji”.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto:Pexels

Predsednik Državne revizorske institucije Duško Pejović je istakao da je DRI radio ovu reviziju jer iako viseći mostovi nemaju značajan udeo u ukupnom broju i dužini mostova u našoj zemlji, mogu da predstavljaju opasnost po život ljudi ako se njima ne upravlja adekvatno.

“Do kraja 2022. godine nije postojala objedinjena evidencija visećih mostova u Srbiji a planske aktivnosti gradova, subjekata revizije nisu u dovoljnoj meri obezbedile uslove za efikasno upravljanje visećim mostovima. Nakon naloga Ministarstva građevinarstva iz novembra 2022. lokalne samouprave su popisale broj i procenile stanje visećih mostova”, rekao je on.

Istakao je da u periodu od 2020. do 2022. godine nadležni nisu preduzeli dovoljno aktivnosti kako bi viseći mostovi bili bezbedni za korišćenje.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo građevinarstva je u decembru 2022. godine donelo instrukciju o preduzimanju potrebnih mera radi zaštite ljudskih života i imovine, ali je potrebno da se prati postupanje lokalnih samouprava, kako bi se unapredilo stanje u ovoj oblasti.

Ovlašćeni državni revizor i vođa tima koji je radio na ovom izveštaju Goran Čabarkapa je rekao da su osim Ministarstva građevinarstva, revizijom bili obuhvaćeni i gradovi Kraljevo, kao grad sa najviše visećih mostova u Srbiji kao i Zaječar, grad sa najviše visećih mostova za rušenje.

Naveo je da je od 14 visećih mostova u Kraljevu i Zaječaru, na osnovu stanja koje su utvrdili gradski građevinski inspektori, samo jedan bezbedan za korišćenje.

Kao poseban problem istakao je činjenicu da je dosta visećih staro, neki i više od pola veka, kao i da mnogi od njih nemaju građevinsku dozvolu a i ne zna se ko ima vlasništvo nad njima.

DRI je nakon sprovedene revizije Ministarstvu građevinarstva preporučila da nastavi da ažurira podatke o broju i stanju visećih mostova, da prati da li jedinice lokalne samouprave postupaju po njegovim instrukcijama a gradovima Kraljevu i Zaječaru da preduzmu aktivnosti za efikasnim upravljanjem ovim mostovima i kako bi oni bili bezbedni za korišćenje.

Predsednik Državne revizorke institucije Duško Pejović je najavio da će DRI u narednom periodu predstaviti svojih 20 izveštaja.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: