Podeli vest

Informativna služba Srpske pravoslavne crkve (SPC) saopštila je danas da postoji više naloga na medijskim platformama Facebook, Instagram i Iks preko kojih određena lica vrše krivično delo prevare, lažnog predstavljanja i neovlašćenog korišćenja imena, grba i drugih zvaničnih znakova i obeležja SPC.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/

“Najčešće se radi o krivičnim delima kojima se radi nanošenja štete SPC, zloupotrebljava ime Njenog poglavara, Njegove Svetosti Patrijarha srpskog g. Porfirija. Postoje i zloupotrebe naziva i medijskih sadržaja crkvenih službenih i javnih glasila”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se tako, bez znanja i odobrenja, odnosno blagoslova, bilo koga u Srpskoj Patrijaršiji na medijskoj platformi Iks duži vremenski period postoji nalog “Crkveni glasnik” pod korisničkim imenom @CrkveniGlasnik koji ima jasnu nameru da se predstavi kao “Glasnik”, službeni list SPC.

Takođe, na istoj medijskoj platformi postoji lažni nalog Novina Srpske Patrijaršije “Pravoslavlje” pod korisničkim imenom @PravoslavljeSPC.

“Ni jedan zvanični organ niti lice u SPC ne zna koje je lice i sa kakvim krajnjim ciljem pokrenulo i uređuje odnosne lažne naloge. Imamo obavezu da, s tim u vezi, podsetimo da Informativna služba SPC vodi i uređuje zvanične naloge Njegove Svetosti Patrijarha srpskog g. Porfirija na medijskim platformama Facebook i Instagram”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Informativna služba SPC nedavno otvorila svoj zvanični nalog na platformi X(ranije Twiter) pod korisničkim imenom @Infosluzbaspc na linku https://twitter.com/Infosluzbaspc.

Takođe, navodi se da novine Srpske Patrijaršije „Pravoslavlje“, pored štampanog izdanja, trenutno imaju samo zvaničnu internet prezentaciju na adresi https://pravoslavlje.spc.rs/, dok službeni list “Glasnik” izlazi samo u štampanom izdanju.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

ZA KOSTIĆA ZAVRŠEN EURO

Srpski fudbalski reprezentativac Filip Kostić zbog povrede kolena neće igrati u preostalom delu Evropskog prvenstva u Nemačkoj.