Podeli vest

Pčelari se svake godine tiho i tajno bore za svoje pčele jer je varoa u porastu zbog blagih zima. 

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

pčele
Foto: Pixabay

Našim najvažnijim oprašivačima zaista nije lako. Njihovu divljinu preuzimamo malo po malo; klimatske promene, zagađenje vazduha, invazivne vrste, pesticidi, pa čak i posebno podmukli pauci , otežavaju im život. Protiv varoe se ove godine bore i pčelari jer je zima bila suviše blaga, piše austrijski Heute.

Koliko je velika zaraza? 

Varoa grinja zapravo nije novi „neprijatelj“ pčela, ali je dokumentovana od 1980-ih. Pčelinja štetočina samo nije pronađena na australskom kontinentu (još). U osnovi, to znači da jedva da postoji košnica u Austriji koja nije zaražena varoom – ali je intenzitet zaraze od velike važnosti. 

“Nezima” je kriva

Varoa se razmnožava u pčelinjaku tokom jednog leta – što leto duže traje, jer su zimske temperature jednostavno preblage, grinja mora duže da potpuno preuzme košnicu. Naredna zima je obično kobna za celo pčelinje društvo i plaćena je njihovim životima. Međutim, ako je zaraza ograničena, pčela ima šanse da preživi sledećeg proleća. 

Grinja zapravo nije u interesu da ubije svog domaćina, ali slabi imuni sistem i nažalost takođe izaziva probleme u razvoju legla. Mlada pčela najčešće umire usled toga nakon izleganja.

Foto: Pixabay

Ljudska pomoć

Ovde pčelar svake godine ima zaista težak posao. Cela košnica se obično mora tretirati mravljom kiselinom protiv zaraze grinjama krajem leta – počev od jula do avgusta – posle poslednje berbe meda. Ovo se takođe naziva „glavno uklanjanje grinja“. Samo tako pčela ima šansu da preživi zimu. 

Preciznost u tretmanu je ovde neophodna kako ne bi došlo do predoziranja ili premalo doziranja visoko korozivne organske kiseline . Ovde postoji nekoliko sistema koji se u košnicu unose isparavanjem. Svaki pčelar mora tačno da dokumentuje da li je, kako i kada je tretman obavljen i da to pokaže tokom pregleda. 


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: