Podeli vest

Istorijski muzej Srbije (IMS) otkupio je na aukciji za 12.000 evra pečat Stefana Nemanje, koji bi trebalo da bude izložen za javnost ovog leta, rekla je direktorka IMS Dušica Bojić.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/

Predstavljajući javnosti olovni pečat velikog župana Stefana Nemanje (oko 1114-1200), Bojić je rekla na konferenciji za novinare da će biti “postavljen tokom leta čim se napravi specijalna vitrina za njega”.

Bojić je rekla da je tokom nedavne prodaje početna cena za pečat bila 1.000 evra, da se javilo 70 zainteresovanih kupaca, među njima i iz okruženja, a desetak čak kući Artemide Aste iz Sana Marina i pre početka aukcije. Pošto je na aukciji pečat dosegao 8.500 evra, Istorijski muzej Srbije je uputio tri pisma aukcijskoj kući, nakon čega je usledilo cenkanje i dotadašnji vlasnik Grk je pristao da ga proda za 12.000 evra, navela je Bojić.

Prema njenim rečima, cena je izuzetno visoka, ali je muzej došao u posed “izuzetno značajnog predmeta”. Bojić je dodala da je plaćena cena pečata bez provizije, a čak će država naplatiti pdv. Saradnik u Istorijskom institutu Benjamin Hekić je rekao da je dao procenu autentičnosti pečata Stefan Nemanje, kao neko ko se u svojim naučnim radovima bavio pečatima srpskih srednjevekovnih vladara. U procenu autentičnosti pečata bili su uključeni i naučni savetnik u Arheološkom institutu Vujadin Ivanišević, kontaktirana su i dvojica inostranih stručnjaka za vizantijske pečate Žan Klod Šene i Verner Zajbt, kao i naše naučnice Gordana Tomović i Jovana Šaljić Ratković.

“Zaključak svih nas da je autentičan primerak”, naglasio je Hekić. Prema njegovim rečima, za period početka dinastije Nemanjića imamo jako mali broj sačuvanih pečata i novonabavljeni primerak proširuje korpus građe.

“Predmet je male finansijske vrednosti i nema motivacije za falsifikovanje. Ima veliku nematerijalnu, kulturno-istorijsku vrednost i zato je dostigao ovako značajnu cenu”, naveo je Hekić.

Na konferenciji je predstavljen i zlatnik od 20 dinara kralja Milana Obrenovića (1854-1901), iskovan 1882. godine, kada je Srbija proglašena za kraljevinu, koji su otkupili od aukcijske kuće Artemide aste i poklonili Istorijskom muzeju Srbije Nevena i Saša Dimitrijević. Na konferenciji je predstavljena i rekonstrukcija žezla cara Stefana Dušana (1308-1355), delo filigraniste Gorana Ristovića Pokimice, koji je za Istorijski muzej Srbije kupio i groš kralja Stefana Uroša Drugog Milutina (1253-1321).


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: