Podeli vest

Ako ignorišemo mešanje u naše unutrašnje stvari, svet će se vratiti zakonu džungle, a Vašington će bezobzirnije koristiti silu da maltretira druge zemlje, navode u saopštenju.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

kina
Foto: Pixabay

Kineske vlasti smatraju da je neophodno da se međunarodna zajednica ujedini protiv “nepromišljenog” pritiska SAD i njihovog mešanja u unutrašnje stvari drugih zemalja, navodi se u današnjem saopštenju objavljenom na sajtu kineskog Ministarstva spoljnih poslova.

„Ako ignorišemo mešanje u naše unutrašnje stvari, svet će se vratiti zakonu džungle, a Vašington će bezobzirnije koristiti silu da maltretira druge zemlje. Ne možemo dozvoliti SAD da ponovo preduzmu slične korake. Sve zemlje treba da se ujedine kako ne bi dozvolile da se ovakve stvari dešavaju”, izjavio je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji, stoji u saopštenju kineskog Ministarstva spoljnih poslova, prenosi TAS S.

Najviši kineski diplomata istakao je da je nedavna poseta predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu pokazala da su američke vlasti zanemarile stav drugih zemalja “koje neprestano protestuju protiv Bele kuće zbog pokušaja zadiranja u njihov suverenitet”.

„SAD grubo krše svoje obaveze ozbiljno ugrožavajući mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu“, naglasio je Vang Ji, prenosi TAS S.

On je vežbe koje sprovodi Kineska narodnooslobodilačka armija (PLA) u blizini Tajvana opisao kao “transparentne i profesionalne”, ocenivši da su one u skladu sa domaćim i međunarodnim zakonima.

„Odlučno ćemo čuvati suverenitet i teritorijalni integritet Kine i odvratiti pokušaj SAD da iskoriste Tajvan za kontrolu Kine“, zaključio je kineski ministar spoljnih poslova, prenosi ruska agencija.

Kina je oštro reagovala na posetu Pelosi Tajvanu 2-3. avgusta ove godine, pa je Peking uveo sankcije protiv Pelosi i njene porodice i suspendovao nekoliko mehanizama bilateralne saradnje sa SAD.

Dana 4. avgusta, PLA je pokrenula velike vojne vežbe sa vežbom gađanja u šest zona širom Tajvana, koje će trajati do sredine avgusta, navodi TAS S.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI: