Podeli vest

Ministarstvo državne bezbednosti Kine saopštilo je danas da sumnjiči jednog kineskog državljanina za špijuniranje za američku Centralnu obaveštajnu agenciju (CIA).

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

cia
Foto: Shutterstock

Kineskog državljanina, čije je prezime Zeng i koji je radio za vojno-industrijsku kompaniju, regrutovao je agent CIA sa sedištem u Italiji, navode iz kineskog ministarstva, prenosi Rojters.

“Utvrđeno je da je Zeng potpisao sporazum o špijunaži sa SAD i da je prošao obuku pre povratka u Kinu”, navedeno je u saopštenju.

Zengu je, tvrdi Peking, obećana velika suma novca i imigracija u SAD u zamenu za informacije.

Zenga je u Italiju poslala kompanija na dalje studije, ali on se tamo upoznao sa američkim agentom sa kojim je kroz večere, izlete i odlaske u operu razvio, kako se navodi, “blizak” odnos. Kinesko ministarstvo dodaje da je Zeng postao “psihološki zavisan” od agenta CIA, koji je od njega tražio osetljive informacije o kineskoj vojsci.

U saopštenju nije naveden pol kineskog državljanina, ali se navodi da je osoba rođena 1971. godine, kao i da se agent CIA zove Set. Protiv Zenga su preduzete mere prinude koje uključuju i pritvor.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: