Podeli vest

U saopštenju se naglašava da poseta “ozbiljno podriva mir i stabilnost duž Tajvanskog moreuza i šalje vrlo pogrešan signal separatističkim snagama koje žele nezavisnost Tajvana”.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

pelosi
Foto: Tanjug/Taiwan Ministry of Foreign Affairs via AP

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova oštro je osudilo je dolazak predsednice Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi na Tajvan, navodeći da je njena poseta pretnja po regionalni mir i stabilnost.

“Uprkos snažnom protivljenju i ozbiljnim posledicama, Nensi Pelosi je posetila kineski region Tajvan. Ovo je ozbiljno kršenje principa ”jedna Kina”. Poseta ima ozbiljan uticaj na političke odnose Kina-SAD i predstavlja ozbiljno mešanje u kineski suverenitet i teritorijalni integritet”, navodi se u saopštenju na sajtu MSP Kine.

U saopštenju se naglašava da poseta “ozbiljno podriva mir i stabilnost duž Tajvanskog moreuza i šalje vrlo pogrešan signal separatističkim snagama koje žele nezavisnost Tajvana”.

“Kina se snažno protivi i osuđuje to i poslala je demarš i oštar protest Americi. Postoji samo jedna Kina u svetu, a Tajvan je nerazdvojiv deo kineske teritorije, što je jasno prepoznato u Generalnoj skupštini UN. Od osnivanja Narodne Republike Kine 1949. godine, 181 zemlja je uspostavila diplomatske odnose sa Pekigom, na principu ”jedna Kina””, kaže se u saopštenju.

Zvanični Peking ocenjuje da je pitanje Tajvana najvažnije i najosetljvije u odnosima Kine i ŠD.

“Tajvanske vlasti dugo traže od SAD podršku za nezavisnost. Amerika koristi Tajvan da obuzda Kinu. Konstantno iskrivljuje, zamagljuje princip jedne Kine, ima zvanične razmene sa Tajvanom, i ohrabuje separatističke aktivnosti ”tajvanske nezavisnosti”. Ovakvi potezi, kao i igranje sa vatrom, vrlo su opasni. Oni koji se igraju sa vatrom stradaju od nje”, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo poručuje da će Kina sigurno preduzeti sve neophodne mere da očuva svoj suverenitet i teritorijalni integritet kao odgovor na posetu Pelosi.

“Kina i SAD su dve velike zemlje. Pravi način za taj odnos leži u obostranom respektu, miroljubivoj koegzistenciji, bez sukoba. Tajvansko pitanje je isključivo pitanje Kine i nijedna druga država nema pravo da se ponaša kao sudija po pitanju Tajvana. Snažno apelujemo na SAD da prekinu da igraju na kartu Tajvana”, navodi se, između ostalog, u saopštenju kineskog ministarstva spoljnih poslova.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: