Podeli vest

Posledice koje korona virus osravlja na organizam još uvek se utvrđuju. Novo istraživanje pokazuje da su problemi sa srcem prilično verovatni kod osoba sa produženim kovidom.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

doktor operacija
Foto:Shuterstock

Dugi simptomi COVID-a su široki, sa nekoliko najčešćih, uključujući probleme sa mozgom i kognitivnim sposobnostima i otežano disanje – ali sada nova studija takođe ukazuje da kardiovaskularne komplikacije od COVID-19 ostaju mesecima nakon pozitivnog testiranja na virus.


Studija , objavljena u Clinical Therapeutics u maju 2024, pratila je prevalenciju dugotrajnih srčanih simptoma nakon infekcije COVID-om.

Istraživači su pratili 200 pacijenata između 18 i 83 godine (sa prosečnom starošću od 46) kojima je dijagnostikovan blagi COVID između 1. juna 2021. i 31. avgusta 2021. Ovi učesnici su prethodno otpušteni iz bolnice sa povišenim nivoima troponina, proteinski kompleks uključen u regulisanje kontrakcije mišića i često se koristi kao biomarker za oštećenje srčanog mišića.

Prema studiji, istraživači su primetili niz zdravstvenih problema sa srcem kod pacijenata, uključujući:

  • Aritmija srca
  • Otežano disanje
  • Ubrzani rad srca
  • Bol u grudima
  • Ortopanska netolerancija, stanje u kojem se telo bori da reguliše krvni pritisak i rad srca pri ustajanju, što može dovesti do vrtoglavice, nesvestice ili ubrzanog rada srca.

Istraživači takođe primećuju da su generalno, simptomi kao što su zgrušavanje i „zapaljenske lezije“ među „patološkim promenama“ za koje je istraživanje pokazalo da se mogu manifestovati u kardiovaskularnom sistemu „tokom infekcije koronavirusom“.

Kao rezultat njihovog istraživanja, među 75% pacijenata koji se oporavljaju od COVID-19, magnetna rezonanca (MRI) otkrila je „srčanu povredu“.

Testiranje je takođe pokazalo da je 73% imalo „supersenzitivni“ troponin, vrstu troponina koji više reaguje na kalcijum, poboljšavajući njegovu ulogu u kontrakciji mišića i potencijalno dovodeći do više neregulisanih kontrakcija mišića, što može uticati na funkciju srca.

Pored toga, 45% pacijenata je imalo aktivno zapaljenje miokarda, „naglašavajući značajan uticaj na kardiovaskularni sistem“, izveštavaju istraživači, dodajući: „Pacijenti starosti 40-60 godina su pokazali najveći procenat kardiovaskularnih bolesti.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: