Podeli vest

Ako Rusija nije navedena kao državni sponzor terorizma, pocepajte tu listu, naglasila je Pelosi

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

pelosi
Foto: Shutterstock

Predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi, koja je nedavno posetila Ukrajinu, poručila je danas da se zalaže da administracija SAD proglasi Rusiju za državu koja sponzoriše terorizam i izrazila zabrinutost o američkim medijskim izveštajima koji su otkrili navodne detalje obaveštajne saradnje Kijeva i Vašingtona.

Na pitanje da li podržava zahtev Ukrajine da administracija predsednika DŽozefa Bajdena i Kongres označe Rusiju kao državu koja sponzoriše terorizam, Pelosi je u intervjuu za američku televiziju Em-Es-En-Bi-Si (MSNBC), odgovorila potvrdno i naglasila da se već neko vreme i sama za to zalaže.

“Ako Rusija nije navedena kao državni sponzor terorizma, pocepajte tu listu“, naglasila je Pelosi.

Pelosi, koja je nedavno nenajavljeno posetila Kijev i sa Zelenskim razgovarala o daljoj pomoći Ukrajini, rekla je i da je ukrajinski parlament nakon njenog odlaska doneo rezoluciju kojom se od američkog Kongresa traži da stave Rusiju na tu listu, a po njenom mišljenju takva odluka bi trebalo da bude u nadležnosti predsednika Bajdena.

Pelosi je u razgovoru takođe izrazila veliku zabrinutost zbog međskih izveštaja, koje nije želela ni da potvrdi ili demantuje, o obaveštajnoj saradnji SAD i Ukrajine, a koja je navodno pomogla Kijevu u potapanju ruskog komandnog broda i likvidaciji visokih ruskih generala.

Ona je naglasila da takva vrsta izveštavanja “nije od pomoći”.

U jučerašnjem telefonskom razgovoru sa direktorom CIA Vilijamom Bernsom, direktorkom Nacionalne obaveštajne službe Avril Hejns i ministrom odbrane Lojdom Ostinom, Bajdenova poruka je bila da takva otkrića “odvlače pažnju od našeg cilja“, rekao je jedan zvaničnik američke administracije za televiziju En-Bi-Si (NBC).

Drugi zvaničnik je saopštio da je Bajden poručio da bi takvo curenje informacija “moralo da prestane”, navodi američka televizija.

Bajden je razgovarao sa zvaničnicima zbog zabrinutosti u njegovoj administraciji u vezi s medijskim izveštajima, uključujući i ove američke televizije, o razmeni obaveštajnih podataka Vašingtona sa Kijevom.

NBC je izvestio u četvrtak da su američke obaveštajne službe pomogle Ukrajini da potopi ruski komandni brod Moskvu prošlog meseca.

Taj izveštaj je usledio posle pisanja Njujork tajmsa u sredu, o tome da su SAD obezbedile Kijevu obaveštajne podatke koji su pomogli ukrajinskoj vojsci da likvidira neke ruske generale.


bilten logo
RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI: