Podeli vest

Vlada Srbije usvojila je danas izmene Uredbe o energetski ugroženom kupcu koje predviđaju da penzionerima sa minimalnom penzijom računi za struju budu niži za dodatnih 1.000 dinara do kraja grejne sezone.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

STRUJA
Foto: Pixabay

Vlada je usvojila, na predlog Ministarstva rudarstva i energetike, izmene i dopune Uredbe o energetski ugroženom kupcu koje će omogućiti većem broju građana da dobije popust za električnu energiju, gas ili grejanje.

Penzioneri koji imaju ugovor o snabdevanju električnom energijom na svoje ime, a čija penzija ne prelazi 21.766,26 dinara imaće pravo na dodatno umanjenje računa u iznosu od 1.000 dinara tokom grejne sezone.

Izmenama Uredbe pravo na umanjenje računa za električnu energiju, gas ili grejanje imaće i domaćinstva čiji su članovi ostvarili pravo na uvećanu novčanu pomoć.

Osim toga, omogućeno je da se pravo na umanjenje računa stiče po službenoj dužnosti.

“Tokom čitave godine radili smo na tome da povećamo broj građana koji koriste pravo na olakšice za potrošenu energiju. Sada poseban akcenat stavljamo na naše najstarije građane i omogućili smo da penzioneri koji imaju brojila na svoje ime i penzije do 21.766, 26 dinara dobiju mesečno za 1.000 dinara niže račune za električnu energiju tokom zimske sezone”, rekla je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović, saopštilo je ministarstvo.

Pozvala je naše najstarije sugrađane da se prijave od sledeće nedelje na šalterima u svojim opštinama.

“Mislili smo i na one koji nisu u mogućnosti da se prijave lično i njihovi računi će se umanjivati po službenoj dužnosti. Čitav proces je pojednostavljen kako za penzionere, tako i za sve ostale kategorije najugroženijih koje na osnovu Uredbe imaju pravo na značajna umanjenja računa za energiju. Takođe, podsećam i da odgovornim ponašanjem prema potrošnji električne energije svi građani mogu umanjiti svoje račune tokom grejne sezone i do 40 odsto”, rekla je ministarka.

Pored prepoznavanja novih posebno osetljivih grupa domaćinstava, izmene Uredbe će omogućiti da se postupak ostvarivanja prava na status energetski ugroženog kupca sprovodi po službenoj dužnosti, kroz razmenu podataka između nadležnih institucija i snabdevača.

Na taj način biće značajno uvećan broja domaćinstava obuhvaćenih olakšicama.

Vlada Srbije je u decembru 2022. godine donela novu Uredbu o energetski ugroženom kupcu kojom je unapredila kriterijume za ostvarivanje statusa energetski ugroženog kupca kako bi omogućila većem broju domaćinstava da ostvare pravo na umanjenje računa za električnu energiju, gas ili daljinsko grejanje.

Ovim propisom, građanima koji sa svojim primanjima ne mogu da priušte dovoljnu količinu energije za svakodnevne potrebe, omogućeno je smanjenje računa i do 50 odsto, a do sada je oko 72.000 domaćinstava ostvarilo ovo pravo, naveli su iz ministarstva.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: