Podeli vest

Vest da je nemačka botanička Vandsbek Peršun proglasila najotrovnijom biljkom 2023. unela je potpunu paniku. Nutricionisti objašnjavaju u čemu je stvar

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

peršun
Foto: Pixabay

Botanička bašta Vandsbek ove godine najotrovnijom biljkom proglasila je – peršun. U vezi sa panikom koja je nastala, za početak, treba istaći da je prošle godine na mestu peršuna bio krompir.

Koji deo peršuna je otrovan?

Radi se o ulju koje nastaje iz semenki peršuna koje se nalaze u cvetovima. Ovo ulje istorijski izaziva misticizam jer se ranije koristilo u svrhe abortusa jer sadrži apiol.

Sumirano, sve dok ne koristite ovo ulje, ili ne jedete cvetove peršuna u ogromnohj količini, na pravom ste putu, peršun vas neće otrovati, kao ni krompir.

Nutricionisti poručili – Odahnite, peršun može biti štetan za samo jednu grupu ljudi

Nutricionisti kažu da u normalnim okolnostima peršun nema toksična dejstva. Peršun može biti štetan za osobe koje su alergične na njega i sa njim bi trebalo da budu oprezne osobe koje piju leokove za razređivanje krvi jer sadrži visok nivo vitamina K koji može biti kontraindikovan ovim lekovima. Trudnice bi takođe trebalo da ga izbegavaju u abnormalnim količinama.

Dakle,  opustite se i zadržite peršun u ishrani u normalnim količinama kao izvor vitamina C.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: