Peskov je takođe ocenio da je trenutni problem s turbinama i posledičnim smanjenjem isporuka gasa Evropi rezultat zapadnih sankcija prema Moskvi.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

peskov
Foto: Shutterstock

 Nije bilo namernih akcija Gasproma sa smanjenjem isporuka gasa Evropi, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov, dodajući da postoji problem sa turbinama.

„Treba da se obratite Gaspromu, znamo samo da postoji problem sa turbinama, problem sa njihovim remontom. Neka turbina nije vraćene, negde je blokirana”, rekao je Peskov odgovarajući na pitanje novinara, izveštava Tas s.

On je takođe ocenio da je trenutni problem s turbinama i posledičnim smanjenjem isporuka gasa Evropi rezultat zapadnih sankcija prema Moskvi.

“Nema tu ničeg namernog, to je problem koji nije povezan sa nama“, naglasio je Peskov.

Dodao je da Kremlj nema informaciju o mogućem datumu vraćanja turbina i da je to takođe pitanje za Gasprom.

Ruskci gasni gigant je 15. juna saopštio da zaustavlja rad još jednog Simensovog gasnoturbinskog motora na gasovodu Severni tok zbog isteka roka za remont. Kao rezultat toga, predviđeno je da protok gasa ovim cevovodom od noći 16. juna padne za još jednu trećinu na 67 miliona kubnih metara gasa dnevno.

Gasprom je u utorak saopštio da je bio primoran da smanji isporuke prirodnog gasa preko Severnog toka u odnosu na plan zbog neblagovremenog Simensovog vraćanja pumpnih jedinica sa popravke i identifikovanih kvarova na motorima.

Simens Enerdži je ranije saopštio da je za sada neizvodljivo vraćanje jedne od gasnih turbina za Severni tok iz Montreala u Nemačku, nakon popravke, zbog kanadskih sankcija prema Rusiji.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI: