Podeli vest

Pesme Danila Kiša objavljene su na italijanskom jeziku u izdanju izdavačke kuće Ibis FinisTerrae iz Pavije u ediciji “Meteori”, saopštila je beogradska izdavačka kuća Arhipelag.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

emir kusturica knjiga

Knjiga je objavljena u prevodu Margarete Karbonaro i Slava Žerca.

Od ukupno trideset pet pesama koliko je Kiš napisao, u italijanskom izdanju, pod naslovom Pesme, objavljeno je dvadeset sedam, počev s ranim pesmama “Zapis na listu”, “Sjutra”, “Pjesma Jevrejki” i “Biografija”, preko pesama pisanih između 1961. i 1966. godine kakve su “Zlatna kiša”, “Nad Londonom neće biti kiše”, “Ruža: Saint-Exupary” i “Đubrište”, do poslednje Kišove pesme

“Na vest o smrti M. T.”, koja je napisana nekoliko meseci pre piščeve smrti.

Knjige u prestižnoj ediciji “Meteori” objavljuju se dvojezično, pa je tako i ovo izdanje Kišovih pesama objavljeno dvojezično, na srpskom i italijanskom jeziku.

Pre poezije Danila Kiša, u ovoj ediciji objavljena su dvojezična izdanja poezije Tomasa Bernharda, Vilijama Karlosa Vilijamsa, Rozmari Valdrop ili Elze Lasker Šiler.

Srpsko izdanje sabranih Kišovih pesama objavljeno je u knjizi Pesme, Elektra koju je u okviru Dela Danila Kiša u izdanju Arhipelaga priredila Mirjana Miočinović. Italijansko izdanje Kišovih pesama objavljeno je prema ovom izdanju Arhipelaga.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: