Podeli vest

Da li vitamin C zaista pomaže protiv prehlade? I da li se žene zaista smrzavaju brže od muškaraca? Predstavlja pet istina i mitova o hladnoći.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Pixabay

Hladno i vlažno vreme zimi čini da vam svake godine bude hladno ako se ne obučete dovoljno toplo. Vreme je da razbijemo nekoliko mitova o hladnom vremenu i razjasnimo koje su tvrdnje istinite, a koje dobronamerne, ali lažne, prenosi Blick.

1. Biti napolju sa mokrom kosom dovodi do prehlade

Čak i da je majka mislila dobro: prehladu izazivaju virusi – a ne dolazi od mokre kose. Patogeni se osećaju mnogo prijatnije na sluzokoži ako su veoma suve. Zaključak: mit! 

2. Vitamin C je najbolja zaštita od prehlade

Svako ko veruje da dodatak vitamina C koji se uzima svakodnevno ima veliki uticaj na imuni sistem, nažalost nije sasvim u pravu. Prema kliničkim studijama, ovi suplementi ishrani imaju samo minimalan uticaj na rizik od bolesti i njeno napredovanje. Neophodnu količinu vitamina C najčešće dobijamo hranom – sve dok je na meniju nešto voća i povrća. Zaključak: mit!

Foto: Pixabay

3. Hladnoća te čini gladnim

Telo apsorbuje energiju kroz hranu, koja se pretvara u toplotu. Naravno, zimi je telu potrebno znatno više ove energije nego leti. Kao rezultat, organizam automatski reaguje jačim osećajem gladi kako bi dobio potrebnu količinu kalorija koja mu je potrebna za održavanje telesne temperature. Zaključak: istina!

4. Sneg pada samo kada su temperature ispod nule

Neispravan. Sneg se svakako može formirati i na pozitivnim temperaturama, ali su pahuljice tada veće i vlažne. Ni pahulje se ne tope odmah. Proces topljenja zahteva toplotu, koja nije dostupna na temperaturama malo iznad nula stepeni. Takođe činjenica: što je vazduh suvlji, pahuljice se sporije pretvaraju u vodu. Zaključak: mit!

5. Žene se hlade brže od muškaraca

Zapravo je slučaj da se žene hlade brže od muškaraca . Razlozi leže u različitoj anatomiji tela: žene imaju u proseku 25 odsto manje mišićne mase od muškaraca. A pošto dobro snabdeveni mišići pružaju toplotu, masa je ovde ključna. Drugi aspekt: žene su bukvalno tanje puti; ženska koža je u proseku do 15 posto tanja od muške. Zaključak: istina!


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: