Žiri nagrade “Zlatnog suncokreta“ za knjigu godine doneo je odluku o pet dela koja ulaze u najuži izbor, a dobitnik će biti saopšten do kraja januara, saopštili su danas organizatori.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Pexels

U konkurenciji za nagradu koju dodeljuje kompanija Vital A. D su pesnička zbirka “Psihologija gravitacije” Nenada Šaponje, zbirka priča “Granična stanja” Igora Marojevića, kao i romani “Aperkat” Maje Iskre, “Večeras padaš sam” Vladana Krečkovića i “Vila fazanka” Bojana Krivokapića, kaže se u saopštenju.


Žiri radi u sastavu Dragan Jovanović Danilov, Milica Vučković i predsednik Vladimir Gvozden, a nagrada “Zlatni suncokret” podrazumeva diplomu i novčani iznos, i biće uručena tokom februara u Beogradu, podsetili su iz Vitala.


“Knjige koje su ušle u najuži izbor predstavljaju uspešna ostvarenja što na različite načine afirmišu domete savremene književnosti, a opsednuta su epohalnom činjenicom gubljenja iskustva, dostojanstva i, konačno, pražnjenjem smisla i jezika”, oceno je žiri.

Kako je navedeno, Šaponja je “prateći dečaka u sebi, uspeo da baci pesničku kocku u kojoj su se na izuzetan način sabrali misaoni i jezički momenti”, a Marojević je “mirnim glasom ispisao pet napetih priča o stanjima i ne-mestima koja nas obeležavaju”.
“Tri romana su primer pripovedačke koncentracije i spremnosti da se beskompromisno ostvari ravnoteža između književnog postupka i tematskih izazova”, istakao je žiri.


Ocenjeno je da je “Aperkat” “dosledno ispripovedan roman o odrastanju i formiranju ranjene subjektivnosti tokom devedesetih godina”, “Večeras padaš sam” je roman-drama sa lirskim i crnohumornim elementima o paklu zelenašenja i dužničkog ropstva, dok je “Vila fazanka” govori “o gubicima koji kroz prizmu pripovedačeve empatije postaju nove mogućnosti”.


Nagrada “Zlatni suncokret“ za knjigu godine biće dodeljen 27. put, a prošlogodišnji dobitnik je Vladimir Kecmanović za roman “Kad đavoli polete”.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: