Podeli vest

Ovih pet stvari mogu da smanje loš holesterol u vašem organizmu, tvrde stručnjaci.

Autor : Bilten.rs , Izvor :

ZDRAVA ISHRANA
Foto: Shutterstock

Visok holesterol često ne pokazuje jasno vidljive znake ili tegobe, ali test krvi može ukazati na to da li su vaši nivoi previsoki. Ako se ne leči, visok holesterol može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema kao što su bolesti srca, moždani udar, dijabetes i drugih bolesti

Šon Marcheseom stručnjak iz Mesothelioma zdravstvenog centra, kako prenosi magazin, “Eat this, not that”, je da bi ovih pet stvari moglo da dovede do smanjenja lošeg holesterola u vašem organizmu.

Poboljšajte svoju ishranu

Izbegavajte zasićene masti, kao što su crveno meso i punomasni mlečni proizvodi, i trans masti iz ulja, krekera, kolačića i kolača. Rastvorljiva vlakna smanjuju apsorpciju holesterola u krvi i nalaze se u ovsenim pahuljicama, pasulju i jabukama. Pokazalo se da protein surutke iz mlečnih proizvoda snižava LDL i ukupni holesterol i može da poboljša krvni pritisak. Hrana bogata omega- 3 masnim kiselinama, kao što su losos, orasi i laneno seme, ne utiču direktno na nivo holesterola. Ipak, doprinosi zdravom srčanom tkivu i krvnim sudovima.

Smanjite konzumaciju alkohola

Umerena upotreba alkohola može doprineti višim nivoima HDL ili “lošeg” holesterola. Zdrave odrasle osobe treba da izbegavaju alkohol što je više moguće ili da imaju za cilj ne više od jednog do dva pića dnevno. Pored visokog holesterola, trajna konzumacija alkohola može dovesti do hipertenzije, srčane insuficijencije i moždanog udara.

Odreknite se cigareta

Upotreba duvana može povećati srčani pritisak i broj otkucaja srca, povećavajući štetne efekte ateroskleroze zbog visokog nivoa holesterola. Prestanak pušenja poboljšao je nivo HDL holesterola poboljšavajući cirkulaciju krvi i funkciju pluća. Godinu dana nakon prestanka, rizik od srčanih bolesti se prepolovi za većinu bivših pušača.

Smršajte, ako imate problema sa kilažom

Ljudi koji imaju “pojas oko struka” obično imaju veći odnos visceralne masti, što može negativno da utiče na osetljive organe kao što je jetra. Dodatna težina doprinosi visokom holesterolu i povećava opterećenje arterija i krvnih sudova. Smanjenje šećera, uključivanje zdravih grickalica i pronalaženje načina za povećanje aktivnosti tokom dana su odlični načini za poboljšanje gubitka težine,

Vežbajte

Fizička aktivnost povećava proizvodnju HDL-a u vašem krvotoku, što pomaže u čišćenju LDL-a i smanjuje aterosklerozu. Preporuka za zdrave odrasle osobe je oko 30 minuta umerenog vežbanja pet puta nedeljno ili snažnog aerobika po 20 minuta tri puta nedeljno. Pokušajte da pronađete načine da uključite više aktivnosti tokom svojih dana, kao što su šetnja tokom popodneva, večernje vožnje biciklom, sport ili aktivan hobi poput planinarenja ili plivanja.”


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: