Podeli vest

Kancelarija za KiM i Srpska lista oštro su kritikovale privremene prištinske institucije zbog hapšenja M.B. (1987) srpske nacionalnosti u Kosovskoj Mitrovici.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

petković
FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ARHIVA

Direktor Kancelarije za KiM Vlade Srbije Petar Petković rekao je danas da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ne želi dijalog o normalizaciji odnosa sa Srbijom i da formira ZSO, te da zbog toga izaziva incidente i sprovodi teror nad Srbima na KiM.

“Aljbin Kurti pokušava da pronađe prostor da pobegne od ZSO, zato su mu potrebne krize, jer onda nema dijaloga,“ rekao je Petković na konferenciji za novinare u Vladi Srbije. Naglasio je da su nasilje i incidenti izraženi posebno u četiri opštine na severu KiM, te naveo da je od dolaska Kurtija na vlast bilo 309 incidenata. a u poslednjih mesec dana 11 srpskih kuća je opljačkano.

U istom kontekstu naveo je i jučerašnje hapšenje Milovana Božovića, osumnjičenog za navodno paljenje automobila. Petković je naglasio da je obaveza Prištine da formira ZSO i da ih na to obavezuju svi dosadašnji sporazumi između Beograda i Prištine i apostrofirao dogovore iz 2013. i 2015. godine.

„Jasno je da ti ljudi ne žele da razgovaraju ni o čemu, Kurti traži način da izazove incidente koji bi pokrenuli neodmerenu reakciju Srba, kako bi izbegao svoje obaveze“, rekao je Petković. Petković je posebno podvukao da Aljbin Kurti koristi registarske tablice kako bi naneo štetu i provocirao srpsku zajednicu, i istakao da je dogovor da nema roka do kada važe KM tablice sa stikerom, što potvrđuje i EU.

Uz poruku da će Srbija ostati uz svoj narod na KiM., Petković je ocenio da su incidenti i napadi alarm za međunarodnu zajednicu i upozorenje da oni moraju da reaguju i uključe se u odbranu prava Srba na KiM. On je poručio da je hitno formiranje ZSO, kao garanta ličnih kolektivnih prava, jedino rešenje da se sačuva srpski narod na KiM.

Petković je ocenio da je jučerašnje hapšenje Srbina deo uobičajenog podizanja tenzija pred svaki nastavak razgovora u Briselu, što se očekuje u utorak. Odgovarajući na interesovanje novinara, Petkoviće je ocenio da se sa ovakvim ponašanjem Kurtija i Prištine ništa ne može očekivati od njih kao sagovornika u Briselu.

“Mi znamo koje su naše obaveze, šta smo dogovorili, koje su naše crvene linije”, poručio je on. U ovim uslovima, bez formiranja ZSO, Petković je ocenio zakazane lokalne izbore u opštinama na severu KiM kao još jednu prištinsku farsu. Rekao je da su Srbi u tim opštinama preko 98 posto stanovništva i da oni ne žele na takve izbore.

Ocenio je da se Kurti nije pomerio od ideologije čiji je 17. mart 2004. godine bio pogrom Srba, što je opisao kao ideologiju Velike Albanije, odnosno fašistički i nacistički projekat etnički čistog Kosova. Predsednik Srpske liste Goran Rakić zatražio je od međunarodnih aktera da utiču na oslobađanje Milovana Božovića, te dodao da će u slučaju da tako ne bude a da se represija Prištine nastavi, srpski narod na KiM pozvati na opšti otpor i ustanak.

“Represiju Albina Kurtija i prištinskih vlasti više ne možemo da trpimo”, rekao je on i precizirao da će to biti reakcija na teror, a nikako protiv albanskog naroda. Odgovorajući Prištini, on je rekao da je nekadašnja Civilna zaštita severa KiM već nekoliko godina integrisana.

Ocenio je da su laž optužbe na račun Božovića, za koga je rekao da ga je kosovska policija otela, i da se radi o časnom, hrabrom čoveku i velikom Srbinu koji brani svoj narod.

Odgovarajući na pitanja novinara, Rakić je pozvao Srbe da slobodno voze sa KM tablicama, istakao je da ne zna ko pali vozila sa RKS tablicama i da to osuđuje, navodeći da on, niti iko iz njegove uže porodice, nema vozila sa tim tablicama. Petković je govoreći o tablicama naglasio da Kurti nema prava da insistira na preregistraciji.

Ocenio je da se radi o još jednoj njegovoj samovolji u odnosu na postignute dogovore koji omogućavaju da se KM tablice sa stikerom koriste bez vremenskih ograničenja, odnosno do trajnog rešenja tog pitanja.

Naglasio je da je to pitanje čisto, kao i pitanje obaveze formiranja ZSO po ranije preuzetim obavezama. Rakić je, govoreći o lokalnim izborima koje je Priština zakazala, podsetio da Kurti nije dozvolio referendum niti glasanje na parlamentarnim izborima, te da očigledno želi da Srbi glasaju samo kad se njemu svidi. Situaciju u kojoj Srbi žive pod terorom na KiM, odgovarajući na pitanje novinara, ocenio je kao apsolutno etničko čišćenje.

“Teror, otimanje zemljišta, građenje baza, prebijanje ljudi, pljačkanje imovine – to je nastavak etničkog čišćenja Srba sa severa Kosova i Metohije”, rekao je Rakić.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: