Beograd neće tolerisati nasilje i samovolju Prištine u napadu na prava kompanije MTS d.o.o, ćerke firme Telekoma, na Kosovu i Metohiji jer ovde nije reč samo o povredi neprikosnovenih prava jedne kompanije na neometano poslovanje, već pre svega o napadu na prava srpskog naroda, poručio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

petković
Foto: FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ARHIVA

On je upozorio da su kompaniji MTS na raspolaganju pravni mehanizmi za obaranje besmislene odluke tzv. Kosovske agencije za registraciju poslovnih korisnika, ali i da Priština zbog svojih jednostranih akata može pretrpeti i ozbiljne posledice u oblasti telekomunikacija.

Petković je naglasio da je “i ovoga puta, kao i u svim prethodnim provokacijama i eskalacijama” premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti povukao prvi potez i da će stoga i odgovornost za “sve posledice koje bi iz takvih demonstracija sile mogle da proisteknu” biti isključivo na njemu.

U saopštenju se dodaje da su o, kako se navodi, najnovijem aktu samovolje Aljbina Kurtija i njegovih poslušnika, kao i o pozicijama Beograda tim povodom, diplomatskim putem prvog dana obavešteni svi relevantni inostrani sagovornici, uključujući posrednika Evropske unije u dijalogu i zemlje Kvinte i da je zahtevana hitna reakcija. Ističe se da će država Srbija, kao i od samog početka, nastaviti da zajedno sa MTS-om i Telekomom Srbija i njihovim rukovodstvom štiti važeće sporazume, pravo i pravdu.

“U vreme kada je MTS d.o.o. regulisao svoje poslovanje na Kosovu i Metohiji u skladu sa sporazumima postignutim u Briselu i svim u Prištini važećim propisima, proceduralno je sve bilo u redu, međutim kod Kurtija očigledno ništa nije u redu”, naveo je Petković.

On je podsetio da je pitanje funkcionisanja telekomunikacija u srpskim sredinama na KiM regulisano nizom dokumenata koji su usaglašeni u dijalogu Beograda i Prištine, a uz posredovanje EU.

Naveo je da su Beograd i Priština 8. septembra 2013. godine postigli Aranžman u oblasti telekomunikacija, koji je u kasnijoj fazi pregovora razrađen kroz odredbe Akcionog plana koji je parafiran 25. avgusta 2015. godine, Zaključke EU posrednika od 13. novembra 2016. godine i saopštenje koje je EU posrednik izdao kao podršku usvajanju Zaključaka u cilju preciziranja dogovorenih odredbi, da bi zatim 18. novembra 2016. godine u Briselu bila usvojena i Dopuna zaključaka.

“Iza ovih aranžmana stoje stotine sati pregovaranja, i sve to hiroviti Aljbin Kurti ruši u napadu samovolje, kako bi još jednom demonstrirao da njega ništa od onoga što je dogovoreno u dosadašnjem toku dijaloga Beograda i Prištine ne obavezuje”, rekao je Petković.

Ocenio je da je Priština, “koristeći besmislen administrativni argument da bi MTS-u onemogućila rad”, zapravo želela da postigne dalekosežniji i opasniji cilj od puke blokade rada jednog poslovnog subjekta, a to je “da onemogući mobilne veze srpskog naroda na Kosovu i Metohiji sa ostatkom Srbije i da ukidanjem TV signala i interneta potpuno informativno izoluje sadašnje korisnike MTS-ovih usluga”.

“Kurti na ovaj način takođe, na najprimitivniji način omalovažava i napore koje je u proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine uložila Evropska unija i njeni posrednici. Njegova rešenost da nastavi putem kršenja briselskih dogovora je još jedan poziv na uzbunu, jer ako mu se to dozvoli možemo se u svakom smislu vratiti na period koji je prethodio početku dijaloga Beograda i Prištine, a odatle ostaje samo još jedan mali korak do potpune eskalacije na terenu”, upozorio je Petković.

Agencija za registraciju preduzeća tzv. Kosova (ARBK) poništila je prethodno 15 sertifikata o registraciji privrednih subjekata, koji su sadržali, kako oni tvrde, ”neustavni sadržaj”, a među njima je i podružnica Telekoma Srbije na KiM, MTS d.o.o.

U saopštenju ministarstva industrije privremenih prištinskih institucija je navedeno da su ta jprivredna društva prezentovala sadržaje kao što su ”Peć, Republika Srbija”, “Priština, Srbija”, “Đakovica, Republika Srbija”, “Kosovska Mitrovica, Republika Srbija”, “Gnjilane, Srbija”, i slično, što, navodno, predstavlja neustavan sadržaj. Ranije je direktor Telekoma Vladimir Lučić rekao da će MTS, uprkos odluci prištinskih vlasti da ukinu tu kompaniju na Kosovu i Metohiji, nastaviti da posluje i pruža servis korisnicima.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

Trenutno nema novih vesti iz ove rubrike

POGLEDAJTE JOŠ: