Podeli vest

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je da je danas započela okupacija Aljbina Kurtija i Erdena Atića koji je takozvani gradonačelnik severnog dela Kosovske Mitrovice, kao i da Kurti želi da protera srpski narod i najotvorenije iscenira rat.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

petković
FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/ARHIVA

On je na konferenciji za novinare rekao da je simbol okupacije krpa istaknuta na zgradi opštine, koja za Srbe to nije i dodao da će ona tu stajati koliko i okupacija i dodao da je u u toku razgovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i specijalnog izaslanika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka.

“Vučić je upozorio Lajčaka na sve posledice Kurtijevih provokacija koje mogu da se pretvore u najveću krizu do sada. Da svojim delovanjem Priština želi da protera srpski narod sa KiM i da žele najotvorenije da isprovociraju rat”, naveo je Petković.

Dodao je da je polaganjem zakletve Erdena Atića u opštini Severna Mitrovica danas i zvanično započela “okupacija severa KiM koju sprovodi premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti” i kako je rekao “njegov okupacioni gaulajter” koji je preuzeo dužnost tzv. gradonačelnika severne Kosovske Mitrovice.

“A simbol te okupacije je i ta krpa koju su istakli na zgradi opštine Severne Kosovske Mitrovice. Za nas to nije i nikada neće to biti zastava koja će tu stajati i trajati onoliko koliko i sama okupacija, a to znači ne dugo”, rekao je Petković. Istakao je da nas istorija “uči i pokazuje da svaka okupacija ima kraj”.

“Ova će se završiti onda kada Srbi izaberu trenutak. U poslednjih 100 godina mnogo je okupacionih zastava koje su se vijorile na KiM. I Musolinijeva i zastava Hitlerovog Trećeg Rajha, ali sve ih je pobedila i nadživela srpska trobojka. Tako će biti i ovog puta”, zaključio je Petković.

Dodao je da je “apsolutno neprihvatljivo i nedopustivo” kandidat koji je osvojio 553 glasa vodi opštinu Severnu Kosovsku Mitrovicu Podsetio je da je kandidat srpske liste Milan Radojević na prethodnim izborima osvojio 10.833 glasa, odnosno 91,12 odsto glasova.

“Jasno vam je da neko ko nema nikakav legitimitet ne može predstavljati građane te opštine. Mi imamo 45.000 upisanih birača na severu KiM, a ukupno je glasalo 1567. Od toga 13 Srba odnosno lica srpske nacionalnosti. Praktično samo 11 jer dvoje njih su stariji ljudi koji nisu znali na kakve izbore izlaze”, objasnio je Petković.

Petković: Izbori ne mogu biti legitimni

Dodao je da, takvi izbori ne mogu biti legitimni jer na severu KiM živi 98 odsto srpskog naroda, a da je izašlo 0,029 odsto Srba.

“I sram bilo i Aljbina kurtija ali i onaj deo međunarodne zajednice koji je podržao ove kontejner izbore na kojima Srbi nisu izašli i koje su listom bojkotovali jer su oni pokazali da ne haju za demokratiju, da ne haju za demokratskim principima. I današnje saopštenje koja govori o tome kako i jedna i druga strana treba da se suzdrže od nasilja, dovoljno govori da ne postoji spremnost da se ide u pravcu normalizaciji i da sve ovo što Kurti radi jer sve ovo radi zato što ima vetar u leđa nekoga ko ga podržava”, naveo je Petković. Istakao je da će Beograd i dalje biti uz srpski narod na KiM.

“Bićemo i 1. juna do kada su Srbi ostavili rok i međunarodnoj zajednici i Kurtiju da se urazume da se prestane sa svim provokacijama prema Srbima, da se zastane i prestane sa hapšenjima, sa zaustavljanjem vozila sa KM tablicama, sa protivpravnim odlukama o eksproprijaciji, sa pucanjem na nedužne ljude, da se sa svim tim konačno stane, jer Aljbin Kurti nema šta da traži na severu KiM. Kosovska policija nema prava da bude prisutna na severu KiM”, zaključio je Petković.

Odgovornost je sada na međunarodnoj zajednici da zaustavi Kurtija

Petković je izjavio da je sada na međunarodnoj zajednici odgovornost da zaustavi premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, koji pokušava da inscenira rat, sukobe i koji provocira, kako bi izbegao da formira ZSO.

“Potvrdilo se ono što je Vučić govorio da Kurti ne želi da formira ZSO i da inscenira krizu i rat. Čudno je da to radi sam i ulazi u takve avanture tek tako. Odgovornost je na međunarodnoj zajednici da zaustavi Kurtija”, rekao je Petković na konferenciji za novinare.1010

Petković:Zaplena KM tablica početak nove faze Kurtijeve protivpravne odluke

Predsednik Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je da je kosovska policija danas zaplenila KM tablice rudaru Predragu Milanoviću koji se vraćao iz treće smene u rudniku “Crnac”, pod izgovorom da koristi “nelegalne tablice” i napisala mu kaznu od 150 evra.

“Zaustavljen je na bistričkom mostu i tu su mu kosovski policajci oduzeli njegove KM tablice pod izgovorom da koristi nelegalne tablice i napisali mu kaznu od 150 evra koju mora da plati u roku od 24 sati”, rekao je Petković na konferenciji za medije. Ocenio je da je taj potez “početak nove faze Kurtijeve protivpravne odluke” o preregistraciji vozila sa KM tablicama na šta, kako je Petković ukazao, Priština nema pravo.

“To je suprotno svim sporazumima a na to je ukazao i gospodin Šole, ali i Peter Stano rekavši da Kurti nema pravo da zaustavlja KM tablice. Te tablice su legitimne i legalne tablice koje izdaju organi republike Srbije”, rekao je on. Petković je ocenio da su takvi potezi Prištine i kosovske policije nedopustivi.

“To je apsolutno nedopustivo i između ostalog ja razumem odluku srpskog naroda da postavi rok do 1. juna i međunarodnoj zajednici i Kurtiju da prestane da maltretira srpski narod na severu KiM”, zaključio je Kurti.

Milanović je ranije danas u izjavi za Tanjug istakao da se jutros vraćao iz Trepče, gde je zaposlen, kada je na punktu tz. Specijalnih jedinica Policije Kosova kod Bistričkog mosta zaustavljen.

“Zadržavali su me oko pola sata dok su zvali patrolu iz Zvečana, saobraćajnu policiju, zbog registarskih tablica. Ja sam pre 10 dana registrovao vozilo, istekla mi je registracija, oni su mi napisali kaznu od 150 evra rekavši da ne priznaju taj sporazum”, rekao je za Tanjug Milanović.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: