Podeli vest

Odbor za Kosovo i Metohiju je sednici održanoj danas razmotrio Izveštaj o radu Kancelarije za Kosovo i Metohiju za period januar-decembar 2022. godine, a sedniciu zatvoirenu za javnost, obeležio je incident

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

petković
Foto: FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ARHIVA

Odbor za Kosovo i Metohiju je sednici održanoj danas razmotrio Izveštaj o radu Kancelarije za Kosovo i Metohiju za period januar-decembar 2022. godine.

Na sednici zatvoirenoj za javnost, prisutni članovi i zamenici članova Odbora jednoglasno su prihvatili Izveštaj, objavljeno je na sajtu Narodne Skupštine.

Izveštaj je obrazlagao direktor Kancelarije Petar Petković, koji je detaljno upoznao Odbor i sa procesom dijaloga u Briselu, a u radu sednice učestvovali su zamenici i pomoćnici direktora kancelarije za Kosovo i Metohiju. Članovi Odbora su jednoglasno osudili incident koji su izazvali članovi i zamenici članova opozicionih stranaka time što su napustili sednicu.

“Njihovo politički neodgovorno ponašanje, potpuno suprotno poslovniku Narodne skupštine koji precizno određuje rad i sednice odbora, ukazuje da je incident bio namerno izazvan s ciljem onemogućavanja Odbora da održi sednicu na kojoj je na dnevnom redu bio izuzetno značajan Izveštaj o radu Kancelarije za KiM i na kojoj se razgovaralo i o procesu dijaloga u Briselu”, navodi se u objavi Skupštine.

Paunović: Opozicija se bavi politikanstvom, moramo ozbiljno da pričamo o KiM

Predsednica poslaničkog kluba Socijalističke partije Srbije Snežana Paunović izjavila je danas da je na sednici Odbora za Kosovo i Metohiju direktor Kancelarije za KiM Petar Petković predstavio dva dokumenta o nestalim licima i formiranju Zajednice srpskih opština, ali da su predstavnici opozicije izašli sa sednice tog Odbora, jer su, kako je rekla, nezainteresovani za KiM i bave se politikanstvom.

Na konferenciji za medije u Skupštini Srbije, Paunovićeva je rekla da je sednica imala svega dve tačke dnevnog reda, a to su Izveštaj o radu Kancelarije za KiM tokom 2022. godine i razno, a da su “poslanici opozicije insistirali da napuste sednicu pre usvajanja dvnevnog reda”.

“Videli smo u Izveštaju koliki napor je učinila Kancelarija da se zadrži naš narod na KiM, u situaciji koja je teža nego ikada. Sednica je bila zatvorena za javnost jer smatramo da neke planove i platforme u pregovaračkom procesu treba držati dalje od privremenih prištinskih institucija i Aljbina Kurtija koji bi ih zlobupotrebio”, rekla je Paunovićeva.

Ona je odbacila zamerke opozicije da se razgovara o francusko-nemačkom sporazumu i naglasila da je u pitanju predlog EU koji su prihvatile sve članice Unije.

“Razgovarali smo o platformi za pregovore i dobili smo značajne informacije od Petkovića. Usaglasio je tekst deklaracije koja se tiče nestalih, a što je još važnije, Upravljački tim je preuzeo obavezu da donese dokument za formiranje ZSO, tako da sada svaki pokušaj Prištine da banalizuju ZSO pada u vodu. Upravljački tim mora doneti dokument kako će izgledati ZSO, a to je prema onome kakko je dogovoreno u Briselu”, rekla je Paunovićeva.

Ona je nazvala neozbiljnošću pozive da se o predlogu EU sprovodi referendum. Rekla je, takođe, da “ono što su bile teme koje zanimaju kolege iz opozicije našle su se na stolu” i “nije bilo nikakvog izbegavanja od strane Petkovića ili Kancelarije”.

“Jedino što se nije dogodilo je da transparetntno pričamo o planovima Srbije, ali s pravom verujemo da nacionalne strategije moramo držati u tajnosti. Mi moramo pričati o KiM kao normalni ljudi”, poručila je Paunovićeva. Kako je rekla, dok je opozicija napustila sednicu, neki od članova Odbora su iskoristili priliku da pitaju sve što ih zanima. Paunovićeva je odbacila primedbe opozicije da je Izveštaj za 2022. koji je Kancelarija za KiM podnela bajat i istakla da se tiče Srba na KiM. “Otada se ništa novo nije dogodilo, kao što se nije ništa dogodilo ni juče, a ubeđena sam, neće ni sutra. Odbor postoji da bi se poslanici bavili KiM na ozbiljan način, a ne politikanstvom. Ovako samo idemo na ruku naporima Prištine za stvaranjem Velike Albanije”, poručila je šefica poslaničke grupe SPS. Naglasila je da se razgovaralo o platformi pregovora koji će, kako je rekla, biti veoma dug proce. “Ubeđena sam da Kurti i njegovi sledbenici nikada neće formirati ZSO, njihov cilj je da proteraju sve Srbe. Oni imaju samo jedan cilj, da Srbi u strahu napuste prostor KiM”, ocenila je Paunovićeva. Na pitanje novinara da li je bilo sukoba na sednici Odbora, Paunovićeva je odgovorila da je bilo verbalnih incidenata i uvreda, posebno na račun direktora Kancelarije za KiM. “(Boško) Obradović je sve nas proglasio za veleizdajnike. Neozbiljno je na taj način vređati nas, svako od nas teško podnosi uvrede. Ja sam sa KiM i mesecima slušam da sam izdajnik nečega što meni više znači nego nekima koji bi to da brane od mene u ovom trenutku”, rekla je Paunovićeva.

Sednicu Odbora za KiM smo napustili, vređali su oni nas

Predstavnici dela opozicije rekli su danas da su napustili sednicu Odbora za KiM onog trenutka kada je predsednik tog Odbora Milovan Drecun odbio da im da reč, odbio da otvori sednicu za javnost i odbio da dopuni dnevni red tačkom o nemačko-francuskom predlogu za rešavanje pitanja KiM. To je rečeno na konferenciji za novinare Srpske stranke Zavetnici, Srpskog pokreta Dveri, DS, Narodne stranke i Novog DS S u Skupštini Srbije.

Tvrde i da nisu pravili incidente, kako je to rekao direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković i naveli da su oni dobijali uvrede pre svega od Nebojše Bakareca. Predsednica Srpske stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski rekla je da su oni stigli na vreme na sednicu za razliku od Petkovića, te da njoj kao zamenici predsednika Odbora nije omogućeno da govori i objasni zašto traži dopunu dnevnog reda. “Milovan Drecun je rekao da nemam prava na reč, da se nismo držali Poslovnika kada smo tražili da se dnevni red dopuni, iako je uredno poslat juče zahtev za dopunu”, rekla je Stamenkovski.

Ona je dodala da je Drecun sazvao sednicu za danas u 10.30 časova kako bi, tvrdi, opstruisao sednicu Odbora za KiM koju je ona zakazala kao zamenica predsednika Odbora danas za 13.00 sati.

“Mi smo insistirali da dobijemo reč, kolege su pokušale da se uključe, za sve to vreme pristizale su uvrede od Bakareca na koje se nismo osvrtali. Oni su ti koji su vređali upoređujući nas sa Aljbinom Kurtijem”, tvrdila je Stamenkovski.

Kaže da su napustili sednicu dostojanstveno, a tvrdi i da je danas na dnevnom redu sednice Odbora bio “bajat” izveštaj Kancelarije za KiM za 2022. godinu koji je već usvojen u plenumu. Boško Obradović kaže da “nije samo jedna sednica zatvorena za javnost, već da je čitav parlamentarni rad ukinut”, a smatra i da od javnosti želi da se sakrije sadržaj ovog, kako kaže, “protivustavnog dokumenta”.

“Da je ovo povoljan sporazum po državu Srbiju zašto se ne bi raspravljalo na sva zvona o njemu”, upitao je on.

Poslanica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić rekla je da se velika većina građana protivi „francusko-nemačkom“ sporazumu za Kosovo i Metohiju i da o tome poslednju reč mora da ima narod koji bi na referendumu odbacio sporazum, a ne da predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kako tvrdi, sam odlučuje o predaji dela državne teritorije.

„Ako bi narodna volja postala imperativ, ono što radi vlast u ovom trenutku bi moralo da se promeni i vlast bi morala da se usaglasi sa voljom i željom naroda. Zato je Narodna stranka pokrenula inicijativu za raspisivanje referenduma o odbacivanju ’francusko-nemačkog’ sporazuma“, rekla je Sanda Rašković Ivić na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: