Kako je naveo Petković, jedina istina je da je srpska delegacija došla u Brisel odlično pripremljena, što su potvrdili i međunarodni predstavnici, a Kurti je histerično odbio svako ponuđeno rešenje

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

petković
FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju(KiM) Petar Petković saopštio je danas da je predsednik privremenih prištiniskih institucija Aljbin Kurti, u svom prvom obraćanju nakon sastanka u Briselu 18. avgusta, još jednom pokušao da obesmisli dijalog u Briselu, te da je izneo niz neistina i laži, toliko očiglednih da ga demantuju i ugledni međunarodni predstavnici.

“To neće pokolebati Beograd i predsednika Aleksandra Vučića da nastave da svim silama tragaju za mirnim i kompromisnim rešenjem za aktuelnu krizu, ali je odgovornost i na međunarodnoj zajednici da pokušaju da urazume Kurtija, jer vreme curi, a njegove najave sukoba i eskalacije krize sve su glasnije”, poručuje Petković u saopštenju koje je objavila Kancelarija za KiM.

Kako je naveo Petković, jedina istina je da je srpska delegacija došla u Brisel odlično pripremljena, što su potvrdili i međunarodni predstavnici, a Kurti je histerično odbio svako ponuđeno rešenje, jer je, tvrdi Petković, očigledno spreman na sve, samo ne na dijalog i kompromis.

Petković kaže da je Kurti izjavom da su statusno neutralne „KS” tablice važile do septembra 2021. godine pokazao da ni sam ne zna šta priča, jer je te tablice protivpravno i jednostrano Priština ukinula još 17. septembra 2020.

Dalje, navodi Petković, Kurti nema prava da Srbima sa KiM izdaje bilo kakav papir, jer Srbima sa KiM niko ne može da izdaje vizu za njihove kuće i vekovna ognjišta i to, kako kaže, Kurti jako dobro zna.

“Po istom principu se ponaša i u slučaju sporazuma o nestalim licima koji svesno sabotira i uslovljava, jer ne želi da porodicama stradalih pruži mir koji im je potreban i omogući pretragu potencijalnih lokacija, već želi da zvanični Beograd označi kao krivca. Na to se svodi njegova čitava politika i u tome leži i razlog za njegovo odbijanje da formira ZSO, ali svesno krši sve ostale sporazume potpisane u Briselu”, poručio je Petković.

On zaključuje da je Kurtiju bilo potrebno čak šest dana da osmisli novu kampanju laži i dezinformacija kojom će pokušati da opravda svoje, kako je naveo, sumanute, jednostrane i protivpravne akcije koje želi da sprovede na severu KiM i time čitav region gurne u nove tenzije, sukobe i eskalaciju.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: