Podeli vest

Petković je izjavio da jedino što Aljbin Kurti zna jeste da duva u ratne trube i vodi politiku pretnji i ucena, što svedoče i njegove poslednje izjave.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

petković
FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/ARHIVA

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković, izjavio je danas da jedino što Aljbin Kurti zna jeste da duva u ratne trube i vodi politiku pretnji i ucena, što svedoče i njegove poslednje izjave kojima je još jednom potvrdio da želi sukobe i da uživa da o ratu govori svakoga dana.

“Svojim jednostranim odlukama po pitanju srpskih registarskih tablica i ličnih dokumenata, Kurti je pogazio sve sporazume, pripremajući nasilje na severu. To je potvrdio i danas, najavljujući kako od 1. septembra Priština nastavlja sa tzv. reciprocitetom, koji ima za cilj ukidanje srpskih dokumenata i registarskih tablica”, naveo je Petković u saopštenju.

Kako je istakao, insistiranje Beograda i međunarodne zajednice da Kurti povuče svoje protivpravne i jednostrane mere, imalo je za cilj da se šansa da dijalogu i razgovorima u Briselu, na čemu sve vreme insistira predsednik Aleksandar Vučić, kako bismo sačuvali mir i stabilnost na terenu.

“Umesto da formira Zajednicu srpskih opština čime bi Srbi dobili svoja kolektivna prava i povećanu bezbednost, Kurti nastavlja sa svojim militantnim planovima čija je krajnja namera proterivanje srpskog naroda i institucija države Srbije sa prostora Kosova i Metohije, a to mu neće poći za rukom”, kazao je Petković.

Naglašava da je Beograd uvek spreman da pregovara i razgovara o rešenjima koja su primenljiva i održiva na terenu, ali da neko napada srpski narod i oduzima mu dokumenta je apsolutno neprihvatljivo.

“Niti su srpske tablice Miloševićeve tablice kako govori Kurti, niti su srpske lične karte ilegalne, pa da ih Kurti zamenjuje dokumentom na 90 dana, kao da su Srbi stranci na KiM. Srbi na KiM poseduju dokumenta države Srbije koja važe u skladu sa svim njenim propisima, Ustavom i zakonima i dodatno nisu u suprotnosti ni sa jednim sporazumom iz Brisela”, naveo je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

“Zato bi Kurti nasilno da ukida srpska dokumenta, jer dobro zna da za to nema uporište ni u jednom sporazumu. Srbi će nastaviti da čuvaju mir i stabilnost, ali će čuvati i svoj ostanak i opstanak na KiM i svoja zagarantovana prava, koja Aljbin Kurti ne može da gazi i urušava iz dana u dan”, zaključio je Petković.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: