Podeli vest

Petković je zatražio da Priština “sad i odmah” formira Zajednicu srpskih opština “onako kako je definisana u briselskom dijalogu”.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

petković
FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/ARHIVA

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković ocenio je danas da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti može da “vrda i izmišlja” kako bi sprečio dimne bombe po Prištini, ali je naglasio da ga to ne oslobađa obaveze da formira Zajednicu srpskih opština prema četiri sporazuma potpisana u Briselu.

Petković je, reagujući na izjavu Kurtija da sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, koji je prvo dogovoren u Briselu, a potom u Ohridu, ne sadrži autonomiju za Srbe na KiM, zatražio da Priština “sad i odmah” formira Zajednicu srpskih opština “onako kako je definisana u briselskom dijalogu”.

Petković je na Tviteru podvukao da dogovor iz Ohrida predviđa obavezu Prištine da formira ZSO u skladu s “relevantnim prethodnim sporazumima iz dijaloga”, kako stoji u Aneksu implementacije sporazuma.

“Vreme kada je Kurti mogao da se pravi nevešt i da proizvodi krize bez ikakvih posledica je prošlo i od njega se očekuje da isporuči rezultate. Dakle – ZSO onako kako je definisana u briselskom dijalogu! Sad i odmah!”, poručio je Petković.

Kurti je ranije danas u intervjuu za albanski Top čenel rekao da garantuje da sporazum o normalizaciji odnosa Beogarda i Prištine, koji je prvo dogovoren u Briselu, a potom u Ohridu, ne sadrži autonomiju za Srbe na Kosovu i Metohiji.

On je izneo tvrdnju da se u sporazumu poziva samo na okvirni sporazum Saveta Evrope za zaštitu nacionalnih manjina, ali nije predviđena autonomija za kosmetske Srbe, preneo je Albanijan post.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: