Podeli vest

Srbi na Kosovu i Metohiji su još jednom jasno poručili da ne žele da učestvuju u teatru apsurda koji režera Aljbin Kurti i sasvim je razumljivo što je Vjosa Osmani u panici i što ponovo baca drvlje i kamenje na Beograd i predsednika Vučića, saopštio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Autor : Bilten.rs , Izvor :Tanjug

FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

”Ako su u Prištini zaista očekivali da će, posle svega što je Kurtijev šovinistički režim učinio, srpski narod učestvovati u jednom besmislenom velikoalbanskom igrokazu, onda su još jednom pokazali da ne razumeju srpski narod i njegovu rešenost da se nepokolebljivo bori za svoje nacionalne interese”, istakao je Petković, a saopšteno sinoć iz Kancelarije za KiM.

Petković je podsetio da su Srbija i njen predsednik Aleksandar Vučić, iako svesni agresivne prirode šovinističkog režima u Prištini, apelovali svojevremeno na srpski narod u pokrajini da učestvuje u peticiji za smenu Kurtijevih gaulajtera na severu pokrajine i da koristi dostupne institucionalne metode demokratske borbe, ali je ukazao da strpljenje srpskog naroda ima granica i da su te granice odavno pređene zahvaljujući bahatosti Kurtija, Osmanijeve i njima sličnih velikoalbanskih ideologa.

Petković je ukazao da bi učestvovanje Srba u jučerašnjoj farsi bilo negacija zdravog razuma, jer je Priština srpskom narodu odavno uskratila svaku mogućnost da se demokratskim metodama borbe izbori za svoj položaj i opstanak na Kosovu i Metohiji.

“Srbi vole slobodu mnogo više nego što Kurti i Osmani mogu da pretpostave. Pozivam još jednom velikoalbanske ideologe u Prištini da napuste svoj agresivni i rigidni politički kurs i da kroz dijalog, a to znači pre svega implementaciju obaveza koje se tiču Zajednice srpskih opština, daju šansu miru i stabilizaciji regiona”, naveo je Petković.

On je istakao da su Kurti i Osmani na severu Kosova i Metohije mogli da vide da ih tamo Srbi neće.

”Dodatno, srpski narod im je uputio jasnu poruku jednodušnim ignorisanjem i prezirom, a to je svakome pametnom dovoljno jasna i rečita poruka”, naglasio je Petković.

Centralna izborna komisija u Prištini saopštila je sinoć da su na jučerašnjem referendumu o smeni gradonačelnika u sve četiri opštine na severu KiM glasala ukupno 253 građanina od 46.556, koliko ih je upisano u birački spisak.

Prema tim podacima, u Kosovskoj Mitrovici glasalo je 111 birača, u Zubinom Potoku 18, u Leposaviću 124, dok u Zvečanu niko nije glasao.

Srbi su referendum bojkotovali zbog uslova koje je Priština propisala za njegovo održavanje, a Srpska lista je pre referenduma istakla da je Priština učinila sve da referendum ne uspe i da su za glasanje predviđene nemoguće procedure.

Prema uputstvu koje su usvojile privremene prištinske institucije, da bi referendum uspeo, bilo je potrebno da izađe 50 odsto plus jedan upisanih birača, a Srpska lista je istakla da broj birača ne odslikava stanje na terenu, pošto se zbog stalnih pritisaka Prištine sa severa KiM iselilo oko 15 odsto Srba.

Osim toga, jučerašnje glasanje je održano uz prisustvo kamera.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: