Podeli vest

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je danas da je pogrom nad srpskim narodom koji su sproveli albanski ekstremisti 17. marta 2004. godine živa i nezaceljena rana na telu srpskog bića i poručio da će Srbija učiniti sve da zaštiti svoj narod na KiM kako se takva tragedija nikada ne bi ponovila.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

petković
FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ARHIVA

“Albanski ekstremisti krenuli su tada da etnički očiste ceo prostor Kosova i Metohije od Srba i svega što je srpsko. Više desetina hiljada albanskih srbomrzaca prema izveštajima OEBS-a i Hjuman rajts voča, krenulo je na Srbe samo zbog toga što su imali drugačije ime i prezime i zato što su bili drugačije vere”, rekao je Petković.

Petković je podsetio da je tokom trodnevnog nasilja ubijeno devetoro Srba, četiri hiljade Srba proterano sa KiM, uništeno više od 900 srpskih kuća, spaljeno 35 crkava i manastira, uništeno više od deset hiljada vrednih fresaka i etnički očišćeno, devet sela i šest gradova, među kojima i Priština, u kojoj je nekada živelo 40.000 Srba.

“Taj zločin koji se desio u srcu Evrope na početku 21. veka jeste pre svega velika mrlja na obrazu međunarodne zajednice koja je u tom trenutku bila prisutna na prostoru KiM i brojala više desetina hiljada pripadnika, koji su, nažalost, nemo posmatrali divljanje albanskih hordi prema svemu što je srpsko”, rekao je Petković.

Direktor Kancelarije za KiM je rekao da je pogrom nad Srbima ozbiljno pripreman i koordiniran, a da su nakon svih zločina koji su tada počinjeni nad Srbima, svi Albanci koji su u njima učestvovali oslobođeni krivične odgovornosti i da je tek nekolicina dobila simbolične kazne, a da suštinski niko nije odgovarao.

“Niko nije odgovarao od nalogodavaca, a postoje jasne informacije, podaci, koje govore o tome kako su se organizovali albanski političari, kako su još od oktobra meseca prethodne 2003. godine intenzivno krenuli sa različitim sastancima, pripremajući sve napade i sve ono što je trebalo da usledi kako bi se proterao srpski narod – što su i učinili 17. marta 2004. godine”, rekao je Petković.

Petković je istakao da je povod za zločine nad Srbima bilo nesrećno utapanje trojice dečaka u Ibru, i naglasio da su za taj događaj albanski mediji okrivili Srbe, što je kasnije UNMIK policija jasno demantovala i ukazala da Srbi sa tim nesrećnim nesrećnim slučajem nisu imali nikakve veze.

“Ali naravno, mašinerija je bila pokrenuta, plan je već odavno bio spreman i krenulo se u napad na Srbe, na srpske crkve, manastire, monahe, monahinje, srpske kuće, na naša vekovna ognjišta, na naše grobove sa namerom da se zatre srpsko ime i prezime na Kosovu i Metohiji. Ta ideologija mržnje 2004. godine, nažalost, živa je i danas kroz politiku, pre svega Aljbina Kurtija, koji na sve načine pokušava ponovo da protera srpski narod i da ga zavije u crno”, istakao je Petković.

On je dodao da eskalatorni potezi Prištine, uključujući poslednji koji se odnosi na ukidanje dinara i platnog prometa Srbije na prostoru KiM – koji zaustavlja plate, penzije, socijalna davanja i život Srba na Kosovu i Metohiji – nisu ništa drugo, već nastavak iste zločinačke politike koja je vođena 2004. godine, kao i da sve ukazuje da ideologija zla i dalje živi, a da se kampanja laži prema Srbima i svemu što je srpsko i dalje nastavlja.

“Predsednik Aleksandar Vučić više puta je jasno rekao da se više nikada neće ponoviti niti “Oluja”, niti pogrom. Država Srbija će učiniti apsolutno sve da zaštiti svoj narod na Kosovu i Metohiji. U dijalogu gradimo mir i dolazimo do rešenja, iako je to gotovo nemoguće s obzirom da prištinska strana sve odbija”, istakao je Petković.

Petković je poručio da Srbija neće dozvoliti da se više ikada ponovi 2004. godina, kada su Srbi ubijani, i kada je hiljade srpskih porodica sa decom napustilo prostor Kosova i Metohije tražeći spas u centralnoj Srbiji.

“Borićemo se da sačuvamo mir, ali s druge strane nikada nećemo zaboraviti 17, 18. i 19. mart, nikada nećemo zaboraviti šta nam se desilo, kao i činjenicu da tadašnja vlast u Beogradu nije sprečila pogrom svoga stanovništva sa prostora naše južne pokrajine. S druge strane insistiraćemo da licu pravde budu privedeni svi oni koji su odgovorni. I nalogodavci i izvršioci ovog strašnog zločina koji se desio na početku 21. veka u srcu Evrope, pred očima međunarodne zajednice, koja je nemo posmatrala stradanje srpskog naroda koji je samo živeo na svojim vekovnim ognjištima”, zaključio je Petković.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

ALKARAZ ODBRANIO TITULU NA VIMBLDONU

Španski teniser Karlos Alkaraz osvojio je drugi uzastopni pehar na Vimbldonu pošto je u reprizi prošlogodišnjeg finala ponovo pobedio Novaka…