Podeli vest

Petar Petković izjavio je da je Dželjalj Svečlja ima ulogu glavnog podizvođača Kurtijevog plana destabilizacije regiona.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

petkovic
FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ARHIVA

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da ministar privremenih institucija samouprave u Prištini Dželjalj Svečlja apsurdnim napadima na Beograd i Srbe na severu potvrdio da ima ulogu glavnog podizvođača Kurtijevog plana destabilizacije regiona.

“Priština i Aljbin Kurti još jednom su pokazali da umeju samo da prete silom i ratom, i da njihovim političkim strukturama upravljaju ekstremisti koji uopšte ne prepoznaju vrednost dijaloga i mirnog rešavanja problema”, ukazao je Petković.

On je istakao da nisu Beograd, ni predsednik Srbije Aleksandar Vučić, slali specijalne prištinske policijske snage na sever Kosova i Metohije da prebijaju i pucaju na goloruk narod, niti su donosili jednostrane odluke i gazili sporazume, niti su ijednog trenutka pokazali izostanak spremnosti za razgovor i postizanje dogovora.

“Predsednik Vučić je konstantno i dosledno Srbe na Kosovu i Metohiji pozivao na uzdržanost i mir i da odustanu od blokada puteva, iako su na njih bili primorani radi pukog opstanka, a odgovornost za sve potencijalne incidente biće na onome ko svakodnevno demonstrira silu i njom preti – a to su Kurti i njegovi pomoćnici poput Svečlje”, poručio je Petković.

On je primetio da je jedina krivica Srba na severu Kosova i Metohije u tome što ne žele da budu ugašeni i poništeni, i da budu i politički i fizički gaženi od strane šovinističkih ratnohuškačkih struktura u Prištini.

Svečlja je ranije danas rekao da će od 1. septembra početi sprovođenje odluke vlade u Prištini o ličnim kartama i preregistraciji vozila sa srpskim tablicama na severu KiM.

Svečlja je za “Kljan njuz” rekao da se nada da 1. septembra, kada počne sprovođenje te odluke, neće biti tenzija na severu KiM, ali je dodao da postoje indicije da bi to moglo da se desi, prenosi Reporteri.

Na pitanje odakle potiču informacije o vraćanju barikada i mogućim incidentima, on je odgovorio da su sa terena i od stranaca i optužio Beograd da učestvuje u postalvjanju barikada.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI: