Podeli vest

U najmanju ruku su degutantni i neprimereni pokušaji politizacije ovog duboko humanog pitanja od strane Aljbina Kurtija i Vjose Osmani, poručuje Petković.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

petkovic
FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ARHIVA

Današnje istupanje predstavnika Privremenih institrucija samouprave u Prištini na Međunarodni dan nestalih pokazuje da njima nije stalo ni do sudbine nestalih, ni do rešavanja ovog pitanja, već isključivo do napada na zvanični Beograd, kaže Petar Petković, direktor Kancelarije za KiM.

“U najmanju ruku su degutantni i neprimereni pokušaji politizacije ovog duboko humanog pitanja od strane Aljbina Kurtija i Vjose Osmani, kojima su obračun sa zvaničnim Beogradom i antisrpska agenda iznad svakog drugog motiva i cilja, a nestali tokom sukoba na Kosovu i Metohiji za njih su samo oruđe za neuspelu političku propagandu”, kaže Petković i dodaje da je za razliku od Prištine Beograd nepokolebljivo opredeljen da se potraga za nestalima izdigne iznad dnevne politike i da se rasvetli sudbina 1.620 nestalih lica.

Petković kaže i da su zbog toga što veruju da porodice i preminuli zaslužuju mir pokrenuli to pitanje u okviru dijaloga u Briselu.

Podseća da je Beograd do sada pretražio sve, ukupno 23 lokacije, koliko je Priština zahtevala u okviru potrage za nestalim licima, a među njima je i poslednja rudnik Štavalj, dok vlasti u Prištini i dalje odbijaju da sa srpskim i međunarodnim ekspertskim timovima omoguće pretragu 9 lokacija, za koje Beograd poseduje informacije da skrivaju tela ubijenih Srba.

Podsetića i da je Beograd zahtevao da se pretraže Košare, Lapušnik kod Glogovca, Dojnice kod Prizrena, Javor kod Suve Reke, Jugovo kod Istoka, Budisavci i Baljevac kod Kline, Livačko jezero kod Gnjilana i Meja kod Ðakovice, ali do dana današnjeg Priština to ne dozvoljava.

“Beograd će nastaviti da insistira da se rasvetli sudbina svakog pojedinačnog lica koje se vodi kao nestalo tokom sukoba na KiM i da ulaže maksimalne napore da se i u okviru dijaloga u Briselu postigne sporazum koji bi trebalo da pruži značajan okvir i osnovu za rešavanje ovog civilizacijskog pitanja”, poručuje Petković i konstatuje da se pokazalo da Priština ne želi da se rasvetli sudbina nestalih već da ovim pitanjem pokušava da ucenjuje i pritiska Beograd.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI: