Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa generalnim direktorom za Evropu u Kancelariji za spoljne poslove, Komonvelt i razvoj Velike Britanije Piterom Vilsonom, a sastanku je prisustvovao i ambasador Velike Britanije u Republici Srbiji, Nj.E. Edvard Ferguson.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

petković
FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ARHIVA

Petković je ukazao na konstantno institucionalno, političko i fizičko nasilje koje nad Srbima u pokrajini sprovodi Kurtijev režim, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

“Kriza u pokrajini, posebno na severu Kosova i Metohije režira se u Prištini, a kulminirala je postavljanjem nelegalnih i nelegitimnih gradonačelnika i pripadnika specijalne policije u srpskim opštinama na severu KiM, što je postalo pretnja miru i stabilnosti u celom regionu”, istakao je Petković.

On je izrazio zabrinutost zbog, kako je naveo, učestalih, neosnovanih i protivpravnih hapšenja Srba, kao i pokušaja otimanja zgrade u Kosovskoj Mitrovici u kojoj se nalaze prostorije srpskih institucija, između ostalih i Kancelarije za KiM, Pio fonda i drugih.

Petković je naglasio da je ovo samo jedan u nizu poteza koji vodi ka novom podizanju tenzija i izazivanju krize, što ne ide u pravcu deeskalacije, već direktne eskalacije situacije na terenu, dok Beograd i Srbi na KiM žele trajni i održivi mir na prostoru KiM.

Tome bi doprinelo i formiranje Zajednice srpskih opština na koju Srbi sa KiM čekaju više od deset godina i što je obaveza Prištine preuzeta u dijalogu u Briselu, istakao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

No post found!