Srbi na Kosovu i Metohiji neće nikakvu šarenu lažu i propagandu Aljbina Kurtija već žele svoje plate i penzije koje su mukotrpno zaradili, a koje im vlast u Prištini otima pokušavajući da ukine srpski dinar, izjavio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković povodom današnjeg video-obraćanja premijera privremenih prištinskih institucija.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

petković
FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/ARHIVA

”Dok Kurti Srbima ukida platni promet i socijalna davanja, dok im zatvara ambulante i opštine, dok ih njegova vlast prebija i upucava, Kurtijeva tragikomična video-obraćanja neće nikoga naterati da mu poveruju, niti da mu se povinuju. Taj film Kurti neće gledati!”, naveo je Petković u saopštenju.

On dodaje da je Kurti u svojoj uobičajenoj bezočnoj tiradi laži i dezinformacija danas otišao najdalje optužujući specijalizovanu britansku kompaniju “Henderson” da švercuje srpsku valutu.

”Da budem sasvim precizan, ‘Henderson’ godinama, prema striktnim procedurama, prevozi dinare na Kosovu i Metohiji, a u pokrajini je angažovan kao podrška misiji Ujedinjenih nacija još 2000. godine”, naveo je Petković.

Nikakve džakove s parama, kako je istakao Petković, Beograd ne prevozi na KiM, već vrši legalan transport novca preko Narodne banke Srbije, svojim građanima za socijalna davanja, za plate i penzije, za lečenje i školovanje.

”Pomenuti novac Srbi primaju preko svojih računa koje imaju u banci Poštanska štedionica, tako da je apsolutna laž kada Kurti kaže da Srbi nemaju tekuće račune”, kaže direktor Kancelarije za KiM.

Dodao je i da ono što Kurti pokušava da sakrije jeste činjenica da se sada Srbi prisiljavaju da otvaraju račune u prištinskim bankama, jer je to način da se ukine platni promet u dinarima, na šta Priština nema pravo.

”Krajnji cilj svega što Kurti sada čini je da ekonomskim iscrpljivanjem i neizvesnošću natera Srbe sa KiM na odlazak, kako bi do kraja sproveo politiku etničkog čišćenja, što Beograd nikada neće dozvoliti, kao što nikada nećemo ostaviti svoj narod na cedilu, niti dopusti da srpski narod ostane bez svojih primanja. Isto tako ni Srbi sa Kosova i Metohije neće dozvoliti da im Kurti nametne svoj jaram, jer su izdržali velika iskušenja, pa će izdržati i ovaj zulum”, rekao je Petković.

Kurti je ranije večeras u video obraćanju na srpskom jeziku, pored ostalog, izneo tvrdnju da srpski dinar na KiM nije zabranjen i da uredba Centralne banke Kosova ne sprečava Srbiju da finansijski pomaže srpsku zajednicu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: