Podeli vest

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je danas da će Srbija zatražiti vanredno, hitno zasedanje sednice Saveta bezbednosti (SB) Ujedinjenih nacija (UN) i sutra počinje proceduru time što će Misija Srbije u Nujorku podneti zahtev predsedavajućem Saveta bezbednosti UN.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

On je za RTS rekao da je u februaru predsedavajuća Gvajana, koja je, nažalost, priznala samoproglaešnu nezavisnost Kosova. Petković je istakao da je „dogorelo do noktiju“ zbog nasilja Aljbina Kurtija nad Srbima na KiM.

Mi ćemo se boriti da dobijemo potrebnu većunu glasova kako bi ta sednica bila održana, a razlog zbog čega tražimo vanredno zasedanje SB UN je taj što svojim postupcima, eskalatornim aktima nasilja iz dana u dan, Aljbin Kurti vrši etničko čišćenje srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

“To se pravno u konvencijama kaže stvara nepodnošljive uslove života i namerno podvrgava Srbe takvim uslovima da oni ne mogu da opstanu na KIM, već traže izlaz, naročito na prostoru centralne Srbije”, rekao je Petković.

Podsetio je da je od trenutka izbijanja svih ovih kriza u poslednjih godinu dana preko 14 odsto Srba već napustilo prostor KiM i otišlo u pravcu centralne Srbije.

On je naglasio da je država Srbija apsolutno spremna da pregovara i ide u pravcu kompromisnog rešenja za KiM, pre svega da bi sačuvala svoj narod na tom prostoru i da teži politici mira i stabilnosti na prostoru zapadnog Balkana, ali da je Priština ta koja ne želi dijalog.

“Upravo zbog toga smo koristili svaku priliku da razgovaramo jer dijalogom možete da rešavate probleme, a kada ga nemate imate ovako stanje na terenu koje ide u pravcu etničkog čišćenja srpskog naroda na KiM”, rekao je Petković.

On je podsetio da je Srbija i u Ohridu rekla da je spremna da ide u pravcu implementacije mnogih stvari koje će ići u pravcu ili u korist normalizacije Beograda i Prištine, ali da imamo naše crvene linije koje nećemo preći, a to je da Srbija nikada neće pristati na članstvo tzv. Kosova u UN, kao i agencijama i organizacijama u okviru sistema UN.

Prema Petkovićevim rečima, problem je što Kurti neće da ispunjava ono što je potpisano pre deset godina, a to je pre svega formiranje Zajednice Srpskih opština.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: