Podeli vest

Dodatno, to ne piše ni u jednom dokumentu koji konstituiše pregovarački proces koji se vodi pod pokroviteljstvom EU, naveo je Petković u saopštenju.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

petkovic
FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ARHIVA

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petra Petkovića izjavio je danas da Beograd i Priština ne mogu pregovarati o tzv. “uzajamnom priznanju”, jer ta nedosanjana želja Prištine nije, niti može biti deo dijaloga Beograda i Prištine, a to i ne piše ni u jednom dokumentu koji konstituiše pregovarački proces koji se vodi pod pokroviteljstvom EU.

“Beograd ima istinsku želju da sa Prištinom normalizuje odnose na način koji će žiteljima naše južne pokrajine, kako Srbima tako i Albancima, omogućiti da žive bezbedno, u društvu u kojem će se poštovati ljudska prava i postojati pretpostavke za ekonomski razvoj i prosperitet svake vrste, ali Beograd i Priština ne mogu pregovarati o tzv. „uzajamnom priznanju“, jer ta nedosanjana želja Prištine nije, niti može biti deo dijaloga Beograda i Prištine. Dodatno, to ne piše ni u jednom dokumentu koji konstituiše pregovarački proces koji se vodi pod pokroviteljstvom EU”, naveo je Petković u saopštenju.

Svaki pokušaj da se normalizacija odnosa interpretira kao put ka priznanju jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. „Kosova“ od strane Srbije, ističe Petković, vodi nas korak dalje od normalizacije, kao što nas od normalizacije udaljuju i šovinističke hajke na demokratski izabrane predstavnike srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

“Normalizaciji ne doprinosi ni svakodnevna satanizacija Srba i Srbije od strane predstavnika privremenih institucija samouprave u Prištini, produbljivanje međuetničkog jaza, svakodnevne pljačke srpske imovine, skrnavljenja crkava i grobalja ili jednostrani akti i provokacije poput upada dugim cevima naoružanih specijalnih prištinskih formacija na sever pokrajine”, naveo je direktor Kancelarija za KiM.

Vjosa Osmani, kako je naglasio, rado govori o normalizaciji, ali sve što radi jeste upravo usmereno protiv normalizacije i krajnje je vreme, da u interesu svih žitelja Kosova i Metohije, Priština prestane da igra opasnu dvostruku igru koja može da poništi sve pozitivne efekte dosadašnjeg dijaloga pod okriljem EU i izazove opasnu bezbednosnu destabilizaciju.

“Beograd ni na koji način neće sprečavati razvoj naše južne pokrajine, naprotiv nastojaćemo da na svaki način doprinosimo izglađivanju nesuglasica i otvorenih pitanja, ali svim legitimnim političkim sredstvima ćemo se boriti protiv pokušaja da Priština iskoristi trenutne geopolitičke prilike kako bi promovisala i učvrstila projekat samoproglašenog ”Kosova””, zaključio je Petković u saopštenju.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI: