Podeli vest

Srbija će nastaviti da se sa tugom i poštovanjem seća svih svojih stradalih sunarodnika, kazao je Petković.

Autor : Bilten.rs , Izvor :

petković
FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/ARHIVA

 Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković podsetio je da se danas navršava 19 godina od terorističkog napada u kome je, iz automatskog oružja, ubijeno dvoje, a teško ranjeno četvoro srpske dece u Goraždevcu.

“Devetnaest godina bola i tuge za ubijenom decom, ali i devetnaest godina iščekivanja da vinovnici ovog monstruoznog zločina budu pronađeni i privedeni pravdi. Deca, ubijena i ranjena dok su se kupala u Bistrici, simbol su mučeništva i stradalništva srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, ali i zločinačkog plana za istrebljenje srpskog naroda sa prostora pokrajine, koji se nažalost, sprovodi i danas”, naveo je Petković u saopštenju.

Pored pokazatelja da zlo ne spava, direktor Kancelarije za KiM naglašava da posebno zabrinjava činjenica da su se ubistva srpske dece u Goraždevcu dogodila nakon dolaska međunarodne misije na Kosovo i Metohiju, u čijoj je nadležnosti zaštita ljudskih života, kažnjavanje zločina i uvođenje vladavine prava.

“I pored obećanja predstavnika UNMIK-a da će ”prevrnuti svaki kamen” da pronađu ubice, 2010. godine slučaj je bio zatvoren, jer istraga nije dovela ni do kakvih rezultata. Kao uvek do sada, kada su zločini nad srpskim narodom na KiM u pitanju, zločinci su ostali bezimeni i nekažnjeni”, naveo je Petković.

Bez obzira na godine koje su prošle, istakao je on, očekujem da će počinioci zločina nad decom u Goraždevcu, ali i ubice žetelaca u Starom Grackom, porodice Stolić u Obiliću i putnika autobusa „Niš ekspresa“ kod Podujeva, biti pronađeni i izvedeni pred lice pravde, jer bi to bio jedan od dokaza da je vreme ideologija mržnje i zla iza nas.

“Srbija će nastaviti da se sa tugom i poštovanjem seća svih svojih stradalih sunarodnika, ali isto tako nikada više neće biti toliko slaba i bespomoćna, da bi oni koji nas mrze mogli da pomisle da im je dozvoljeno da ponovo, nekažnjeno i bez posledica, mogu napasti bilo kog našeg sunarodnika u pokrajini”, kazao je Petković.

“Zato, još jednom danas želim da naglasim da su istina i pravda za sve žrtve masovnih i organizovanih zločina nad Srbima na Kosovu i Metohiji, jedini put ka normalizaciji odnosa i izgradnji međusobnog poverenja, a dijalog jedino sredstvo za rešavanje svih problema u pokrajini”, naveo je direktor Kancelarije za KiM.

U oružanom napadu na više od pedesetoro srpske dece koja su se kupala u reci Bistrici, 13. avgusta 2003. godine ubijeni su Pantelija Dakić (12) i Ivan Jovović (19), dok su teško ranjeni Ðorđe Ugrenović (20), Bogdan Bukumirić (14), Marko Bogićević (12) i Dragana Srbljak (13).


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: