Podeli vest

Petar Petković je ocenio da je nasilje koje prištinski režim čini nad srpskim narodom najsnažniji je argument da je Zajednica srpskih opština neophodnost.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

petkovic
FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ARHIVA

Nasilje koje prištinski režim predvođen Aljbinom Kurtijem čini nad srpskim narodom na Kosovu i Metohiji najsnažniji je argument u prilog stanovištu da je Zajednica srpskih opština neophodnost i uslov opstanka našeg naroda u pokrajini, ocenio je danas direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

On je naveo da je razumljiv Kurtijev otpor zahtevima da se Zajednica srpskih opština formira u skladu sa nadležnostima koje joj pripadaju, prema dogovorima postignutim u Briselu jer je ona, kako kaže, upravo i zamišljena kao sredstvo odbrane od samovolje i šovinizma albanskih političara u Prištini.

“Negacija volje srpskog naroda, gaženje njegovih prava, fizičko i pravno nasilje jesu endemske pojave na Kosovu i Metohiji i problem je moguće rešiti samo suštinskom promenom odnosa Prištine prema dijalogu i postignutim sporazumima”, istakao je Petković, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Naveo je da ne može biti argumenata protiv Zajednice srpskih opština posebno ne u trenutku kada se na Srbe i njihovu decu gotovo svakodnevno nasrće i puca i posebno ne od čoveka koji je, kako kaže, glavni inspirator i ideolog tog nasilja.

Petković je ocenio da su Kurtijevi napadi na Zajednicu srpskih opština vrhunski cinizam jer, kako je rekao, borba srpskog naroda nije natezanje oko nekakvog amandmana u javnoj raspravi već je to borba za goli opstanak.

“Uostalom Kurtijeva politika je sama po sebi negacija prava i najogoljenije nasilje i to što se on danas krije iza nabeđenih jezičkih konstrukcija samo je još jedan dokaz njegove beskrupuloznosti i političkog bezobrazluka”, naveo je Petković.

On kaže da je jasno da je Kurtijeva “šovinistička ideologija pretnja miru i stabilnosti” i dodaje da je zato formiranje Zajednice srpskih opština, onako kako je to dogovoreno u Briselu, nasušna potreba opstanka i ostanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Ranije danas, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je da je jedini deo iz Briselskog sporazuma potpisanog 2013. godine, koji nije prošao takozvani kosovski ustav, formiranje Zajednice srpskih opština.

“Postoje 33 briselska sporazuma i ne može jedan sporazum imati prioritet nad ostalima. Ne postoji hijerarhija u tim sporazumima. Jedino sporazum o zajednici opština nije prošao ustavni test. Poštujem poverljivost dijaloga, ali naglašavam da nijedan od ta 33 sporazuma ne može da ima hijerarhijski prioritet”, rekao je Kurti, preneo je “Reporteri”.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: