Podeli vest

Čak 25 skulptura iz neprocenjive zbirke nekadašnje Industrije odeće Prvi maj, krasiće parkove širom Pirota i centar grada, pa će ovaj grad postati jedan od najvećih galerija na otvorenom ne samo u Srbiji, nego i šire.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ ALEKSANDAR ĆIRIĆ

Istoričarka umetnosti i direktorka Galerije Čedomir Krstić, Radmila Vlatković, u razgovoru za Tanjug kaže da vrednost ove umetničke zbirke sa delima Dušana Džamonje, Matije Vukovića, Kengira Azume, Dominika Labovijea i mnogih drugih, uveliko prevazilazi okvire naše zemlje.
“Od kada je lokalna samouprava otkupila umetnička dela Prvog maja, Galerija Čedomir Krstić je preuzela pokretna umetnička dela, slike, grafike, crteže, tapiserije i to se već nalazi u prostorijama depoa galerije. Problem je sa skulpturama, koje su nepokretno kulturno dobro, one bi trebalo u najskorijem periodu da se iz parkovskih površina Prvog maja prebace u parkovske površine grada” kaže Vlatković i dodaje da je Komisija koja je radila na tom izmeštanju već odredila lokacije.


Ona napominje da je već poznato gde će tačno biti razmeštene skulpture u Pirotu.
“Osim tri skulpture koje već krase centar grada, a to su radovi Dominika Labovijea, Kloda Losta i Kengira Azume, najlepše skulpture biće postavljene na centralnom trgu grada, oko renoviranog Doma vojske, prema Soliteru, glavnoj ulici i tu će biti stacionirane skulpture u mermeru da bi bile pandan već postavljenim skulpturama. Skulpture u kamenu biće u okviru pirotskog Kalea, tačnije kompleksa srednjovekovne tvrđave Momčilov grad, a skulpture u čeliku, bronzi, biće na ostalim lokacijama gde se nalaze veće parkovske površine. Dakle, 25 skulptura će biti iz fabričkog kruga Prvog maja postavljene na lokacijama širom grada-kaže Vlatkovićeva.

FOTO TANJUG/ ALEKSANDAR ĆIRIĆ


Kako kaže, umetnička vrednost skulptura iz nekadašnje neprocenjive zbirke Prvog maja daleko prevazilazi okvire naše zemlje.
“Reč je o autorima kojih više nema, tu je Dušan Džamonja, Jovan Kratohvil, Aleksandar i Tatjana Zarin, Matija Vuković, tako da je ovo bogatstvo grada u umetničkom smislu. Reč je ukupno o negde oko 1300 umetničkih dela na koje možemo biti veoma ponosni zato što su u pitanju vredna imena, umetnici, koji su na svetskom nivou. Pirot će, kada ceo ovaj veoma zahtevan posao bude završen, postati prava galerija na otvorenom. Ima zaista mnogo zanimljivih detalja vezano za to jer su, kada je o skulpturama reč, mnoge nabavljene u okviru smotre “Mermer i zvuci” u Aranđelovcu, odakle je Prvi maj dosta umetničkih dela nabavljao. Tako se dešava da neku skulpturu imamo u tri originala, pa se jedan nalazi u Pirotu, drugi u Aranđelovcu, treći recimo u Beogradu. To je slučaj sa par skulptura” kazala je Vlatkovićev.


Posebno je značajna činjenica da će ova umetnička dela biti sačuvana, imajući u vidu da je ogroman broj umetničkih dela, koja su krasila fabrike nekada moćne pirotske industrije i brojnih fabrika, tokom brojnih stečaja, propadanja, jednostavno nestala, ili uništena.
“Ako računamo umetnička dela koja su se nalazila u svim fabrikama, svojevremeno sam radila popis na nivou grada, u svim fabrikama bilo je oko 800 umetničkih dela, slike, crteži, grafike, jednostavno su nestale u procesu privatizacije. Galerija u svom fondu ima negde više od 1000 umetničkih dela, od toga 10 legata. Legat Industrije odeće Prvi maj, odnosno umetnička zbirka Prvog maja je još jedan legat Galerije, a ako uspemo sve da prikupimo, biće to negde oko 1300 umetničkih dela sa kojima možemo biti zaista ponosni” kaže Vlatkovićeva.


Umetnička zbirka Industrije odeće Prvi maj, od neprocenjive vrednosti, sačuvana je zahvaljujući reakciji lokalne samouprave koja je u procesu stečaja fabrike, sprečila da ova zbirka ode u ruke privatnih kolekcionara tako što je otkupila zbirku prebijanjem dugova na ime poreza, pa je ovo neprocenjivo kulturno blago ostalo Gradu Pirotu i na ponos svih Piroćanaca.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: