Podeli vest

Književnik Vladan Matijević primio je danas nagradu “Beogradski pobednik” za najbolji roman 2023. godine za delo “Pakrac”.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Nagradu je primio na svečanosti u Biblioteci grada Beograda, koja je i osnivač nagrade i tom prilikom rekao da mu nije bilo nimalo lako dok je pisao mračnu, tešku, žestoku temu, opisivajući ljude sa margine koje je viđao ispred pijace, kao i da je gradio postepeno svoj svet.


“Verujem da ni čitaocima nije lepo ni prijatno dok čitaju moju knjigu. Nije toliko bilo teško kada sam završio sa pisanjem romana, ali onda sam bio uveren da to delo niko neće želeti da objavi. Suviše je mračno, tragično, i sa tim stavom i ubeđenjem sam poslao mom uredniku Dejanu Mihajloviću roman. U pismu sam mu naveo da unapred shvatam da se verovatno neće odlučiti u ‘Laguni’ da objave roman ‘Pakrac’, napisao sam mu i razloge, i čekao sam odgovor nekih 10 ili maksimum 15 dana”, naglasio je Matijević.


On je izrazio i zadovoljstvo što ga je pisanje o sasvim različitim temama u svojim knjigama dovelo do toga da i dalje nakon tri decenije biva nagrađivan, sa tako važnim priznanjem kakav je “Beogradski pobednik”.


Nagradu je dodelio žiri u sastavu Predrag Petrović, Vesna Trijić, Petar Pijanović, Slađana Ilić i Nataša Anđelković, koji je birao između 122 naslova.


Predsednik žirija Predrag Petrović, rekao je, obrazlažući nagradu da je “među poetičkim, tematski i stilski raznovrsnim romanima, knjiga “Pakrac” ubedljivo i vrednosno odskočila, kao i da je Matijević “stvorio taj naš svet, aktuelan i prepoznatljiv, u isto vreme zastrašujući, začudan, naglašeno apsurdan i groteskni, bolno uverljiv”.

FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ


Direktorka Biblioteke grada Beograda Jasmina Ninkov je čestitala Matijeviću i “Laguni” i istakla da je “Beogradski pobednik” pravi “književni Oskar” i istovremeno izrazila nadu da ta nagrada dokazuje “da ćemo uvek imati dobre pisce i knjige i da će srpska književnost imati čime da se ponosi”.


Biblioteka grada Beograda ustanovila je 2021. godine Nagradu “Beogradski pobednik” koja se dodeljuje jednom godišnje u januaru za najbolji roman napisan na srpskom jeziku (prvo izdanje) u prethodnoj godini.


Nagrada se sastoji od: statue Beogradskog pobednika – rad akademskog vajara Zorana Kuzmanovića, diplome i novčanog iznosa od 10.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.


Dobitnik nagrade može biti samo jedno lice, dakle nagrada se ne može deliti između više njih i može se osvojiti samo jednom.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: