Podeli vest

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus izjavio je danas povodom objavljivanja presretnutog telefonskog razgovora vojnika Bundesvera o mogućem napadu na Krimski most, da ruski predsednik Vladimir Putin vodi “informacioni rat“ protiv Nemačke.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

AP Photo Matthias Schrader (STF)/Tanjug

U prvoj reakciji na ovaj slučaj, Pistorijus tvrdi da je reč o “hibridnom napadu“ Rusije koji ima za cilj “podrivanje odlučnosti“, prenosi Bild.

Pistorijus je rekao da je odmah naredio “sveobuhvatnu” istragu incidenta.

On je rekao da su na snimku oficiri Bundesvera razgovarali o “različitim scenarijima“ događaja, a ne o planovima. Prema njegovim rečima, njihov razgovor ne znači zeleno svetlo za prebacivanje krstarećih raketa Taurus u Ukrajinu.

On je postupke ruske vlade, poput tvrdnje zamenika predsednika Saveta za bezbednost Rusije Dmitrija Medvedeva da se Nemačka “sprema za rat sa Rusijom“, opisao kao orkestriranu propagandnu kampanju Kremlja.

Pistorijus “nije želeo da spekuliše“ o kadrovskim posledicama pre okončanja istrage, ali to nije isključio. On je rekao da se čeka izveštaj vojne kontraobaveštajne službe.

Dodao je i da nema informaciju da li su “Rusi mogli da prisluškuju još više razgovora”.

Margarita Simonjan, šefica ruskog državnog kanala RT, objavila je u petak audio snimak približno 30-minutnog razgovora, a na kojem se, kako su mediji preneli, čuje kako četiri oficira Bundesvera razgovaraju o tehničkim mogućnostima krstareće rakete Taurus i o tome da li su nemačke krstarće rakete tehnički sposobne da unište Krimski most.

Nemačko Ministarstvo odbrane potvrdilo je autentičnost snimka internog razgovora četvorice oficira Bundesvera, a savezna kancelarija za vojnu kontraobaveštajnu službu pokrenula je sve neophodne mere.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ